SFF

Šagolj: Filmom 'Deset u pola' želimo reći 'sve će biti u redu'

Jednostavno je postojala potreba, kaže, da i vizualnim pristupom koji je vrlo topao i nema nikakvih pretjeranih uzbuđenja kažu da iza svega postoji neka pravda i viša sila te da će sve na kraju biti u redu.
Kultura / Film TV | 17. 08. 2021. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor fotografije na filmu reditelja Danisa Tanovića "Deset u pola" Damir Šagolj kazao je danas u intervjuu za Fenu da je rad na takvom filmu bio izazov, ali se kroz sam scenarij filma vizuelni identitet sam od sebe nametao.

''To je jedna lijepa priča gdje se svi na kraju filma trebamo osjećati dobro jer je kraj sretan. Stoga je i sam vizualni pristup, ne samo fotografija, nego i scenografija i kostim, ali i sve ostalo vodilo mišlju da sve bude lijepo i stiliziranije nego što bi to bilo da se snima dokumentarac ili neki surovi realizam'', pojasnio je.

Jednostavno je postojala potreba, kaže, da i vizualnim pristupom koji je vrlo topao i nema nikakvih pretjeranih uzbuđenja kažu da iza svega postoji neka pravda i viša sila te da će sve na kraju biti u redu.

Šagolj navodi da je ovo prvi put da je kao direktor fotografije radio s Oscarovcem bosanskohercegovačkim režiserom Danisom Tanovićem na njegovom filmu posebno jer nikada nije radio na igranom filmu, a rad s Tanovićem bila mu je velika čast i odgovornost.

Ipak Šagolj i Tanović radili su na brojnim drugim projektima, a neki od njih bili su profesionalni, dok su na nekim projektima radili zato što su ih baš željeli predstaviti javnosti.

Redateljski su zajednički radili na dokumentarnom filmu "Kad smo mi bilo oni" koji će premijerno biti prikazan sutra u okviru Natjecateljskog programa - dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala i koji donosi priču o migrantima u Bosni i Hercegovini.

Šagolj napominje da kako je on bio sa Tanovićem terenu dok su snimali film "Deset u pola", tako je Tanović bio u dokumentarnom film na terenu na kojem je Šagolj praktično cijeli svoj profesionalni život koji je satkan od teških priča ljudi koji pate.

''Nismo imali problem da se tu upotpunimo pa je Tanović preuzeo dio mog posla, a ja dio njegovog što je na vrlo čudan način profunkcioniralo'', dodao je Šagolj.

Ovaj dokumentarac prvi je od tri koji planiraju snimiti o migracijama u Bosni i Hercegovini do kraja ove godine, a nakon toga imati kompletan dugometražni film.

Najvažnija tema tog dokumentarnog filma je empatija prema migrantima i strašnim životnim pričama tih ljudi, ali i sam naziv film postavlja to pitanje.

Igrani film "Deset u pola" reditelja Danisa Tanovića premijerno je prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, dok će dokumentarni film "Kad smo mi bili oni" festivalska publika imati priliku vidjeti u srijedu, 18. augusta.

Kopirati
Drag cursor here to close