Film At Lincoln Center

Šabanović u društvu sa Scorseseom, Mooreom i Amodovarom

Bh. redatelj Faruk Šabanović prisustvovao je u New Yorku prijemu povodom 50 godina Filmskog društva u Lincoln centru
Kultura / Film TV | 01. 05. 2019. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. redatelj Faruk Šabanović prisustvovao je u New Yorku prijemu povodom 50 godina Filmskog društva u Lincoln centru (Film At Lincoln Center), koje je jedno od najprestižnijih kulturnih organizacija u svijetu. 

Poziv je dobio od unuke Walta Disneyja Abigail Disney, pod čijim sponzorstvom trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama radi na razvoju novog filma. 

Na svečanosti, pored Martina Scorsesea, Michael Moore i brojnih drugih, jedan od počasnih gostiju bio je španjolski redatelj Pedro Almodóvar.

''Pričao sam mu o Sarajevo Film Festivalu s velikim ponosom, o njegovim prkosnim početcima. Iz tog susreta sam ponio sa sobom jednu njegovu prelijepu misao - grad bez filma je kao grad bez uspomena, bez sjećanja'', izjavio je Feni Šabanović.

Također, prijem je bio prilika za susret sa britanskom glumicom Tildom Swinton, koju je bh. redatelj upoznao u Sarajevu gdje su zajedno na Sarajevo Film Factory držali predavanja studentima.

''Tilda je ponosna na studente umjetnike koje su Bela Tar i njegovi suradnici okupili u Sarajevu sa svih strana svijeta. Sjeća se tog slobodarskog duha i kreativne pokretačke energije koja je dolazila iz entuzijazma mladih filmskih radnika i dijeljenja vještine i znanja koje su donosili iskusni svjetski filmski stvaratelji. Predložila je da uskoro napravimo neki opsežniji i konkretan "followup" njihovih radova i uspjeha'', dodao je Šabanović. 

Film At Lincoln Center već 50 godina posvećen je promociji umjetnosti i unapređenju kinematografije i bogaćenju filmske kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close