Alfred Hitchcock

Rođendan majstora filma

Preciznost kadriranja u njegovim djelima dovedena je do savršenstva.
Kultura / Film TV | 13. 08. 2020. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski filmski redatelj i jedan od najpoznatijih filmskih autora 20. stoljeća Alfred Joseph Hitchcock (1899-1980), koji se proslavio filmovima kriminalističkog žanra i strave, rođen je 13. kolovoza 1899. godine.

Bio je majstor filmske montaže, napetosti i ambijenta.

Njegovi najpoznatiji filmovi su: “Čovjek koji je suviše znao”, “Rebeka”, “Ptice”, “Psiho”, “39 stepenica”, “Tajni agent”, “Ozloglašena”, “Slučaj Paradin”, “Konopac”, “Prozor u dvorištu”, “Pozovi M radi ubojstva”, “Nevolje s Harijem”, “Marni”, “Topaz”, “Porodična zavjera”, “Frenezija”, “Vrtoglavica” i “Sjever-sjeverozapad”.

Hitchcock je bio majstor u domenu kriminalističkog žanra.

Video: Top 10 Alfred Hitchcock Movies

Postao je kultni redatelj kojeg kritičari svrstavaju u red najvećih eksperimentatora filmskog izraza.

Preciznost kadriranja u njegovim djelima dovedena je do savršenstva.

Karakteristike njegovih filmova su sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok, smjenjivanje komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula kao maska za dublju, misaonu podlogu djela.

Kao velik talent u novoj industriji uspinjao se vrlo brzo. Michael Balcon iz Gainsborough Pictures mu je 1925. godine dao priliku da režira svoj prvi film, Vrt užitka koji je snimljen u Njemačkoj. No komercijalna propast tog i filma Planinski orao prijetila je propasti njegove karijere u usponu, sve dok se nije posvetio žanru trilera. Rezultat je bio film Stanar: Priča o londonskoj magli iz 1927. koji je bio vrlo uspješno kritično i komercijalno djelo. Kao i mnoga njegova ranija djela i ovo je inspirirano ekspresionizmom i snimljeno je u Njemačkoj. U njemu su plavuše usmrćivane davljenjem i novi stanar (glumi Ivor Novello) koji živi na katu obitelji Bunting pada pod jaku sumnju. To je prvi pravi hičkokovski film koji koristi tehnike kao što su "krivi čovjek".

Nakon uspjeha Stanara Hitchcock je unajmio komercijalista kako bi se predstavio kao zvijezda u usponu u britanskoj kinematografiji. Godine 1926. oženio se svojom asistenticom Almom Reville. Imali su kćer Patriciu 1928. Alma je bila Alfredov najbliži suradnik. Napisala je scenarije za mnoge njegove filmove i (često bez pohvale) radila na svakom njegovom filmu.

Godine 1929. počeo je raditi na Ucjeni, a studio je odlučio da to bude jedan od prvih zvučnih filmova u Britaniji. Film je sniman u "British Museum" pa je Ucjena bila početak Hitchcockova serijala puštanja znamenitosti u svoje filmove.

Godine 1933. Hitchcock je ponovno radio za Michaela Balcona iz Gaumont-British Corparation. Njegov prvi film za tu tvrtku bio je Čovjek koji je previše znao (1934.), a postigao je ogroman uspjeh, dok se film 39 stepenica (1935.) smatra jednim od Hitchcockovih najboljih filmova iz ranijeg doba njegova stvaralaštva. Također je bio prvi film koji je predstavio takozvani "Macguffin" stil. Stil u kojem se oko jednog događaja vrtila cijela radnja. U 39 stepenica MacGuffin su ukradeni nacrti.

Idući uspjeh iz 1938. postigao je film Dama koja nestaje, brz i pametno postavljen film koji govori o potrazi za starijom Engleskinjom (glumi Dame May Whitty) koja nestaje dok je na putu u vlaku u izmišljenoj zemlji Vandriki (manja verzija Trećeg Reicha).

Pri kraju 1930-ih Hitchcock je bio na visokom položaju u svom zanatu i kad ga je David O. Selznick odveo u Hollywood mogao je sam određivati uvjete (Wikipedia)...

15 Fascinating Facts About Alfred Hitchcock

The shower scene in . The biplane chase in North by Northwest . The gas station attack in . They're some of the most memorable and terrifying scenes in cinema history-and they came from the mind of one man: Alfred Hitchcock.

Kopirati
Drag cursor here to close