Film 'humora i sjete'

'Radio ganga' na poklon gledateljima 21. Mediteran Film Festivala

Film je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar.
Kultura / Film TV | 20. 08. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film 'humora i sjete', kako je 'Radio gangu' uoči prošlogodišnje premijere na Mediteran Film Festivalu opisao redatelj Zdenko Jurilj,jedan je od iznenađenja i svojevrsni poklon gledateljima 21. MFF-a.

Naime, svima onima koji su ovaj dokumentarac propustili pogledati 'uživo' na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega, 'Radio ganga' biti će dostupna na festivalskoj stranici www.mff.ba.

'Radio ganga' je priča o Tomi voditelju na radijskoj postaji u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska glazba izumire. Stoga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku skupinu u Pariz pred sjedište te organizacije kako bi im zapjevali.

''Nakon niza tužnih priča napravili smo konačno nešto što je veselo, ali istodobno i sjetno jer se radi o priči i ljudima koji izumiru. To su posljednji čuvari tradicijskih običaja i najpjeva koje smo prikazali kroz prizmu jednog radijskog voditelja, Tomislava Matkovića. To nije klasična naratvina priča, nije opservacijski dokumentarac. Kroz prizmu ovog voditelja prikazujemo sve te ljude, njihove običaje, specifičan stil za humor i način življenja'', rekao je redatelj Jurilj uoči prošlogodišnje premijere.

Film je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar.

Podsjećamo, u službenom programu 21. MFF-a natječe se dvadeset dokumentarnih filmova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca. Uz filmove iz konkurencije, virtualnim posjetiteljima na raspolaganju su i filmovi iz programa 'U fokusu', ali i remek djela bh kinematografije koja prikazujemo u off programu 'Filmski centar Sarajevo'.

Od srijede 19. kolovoza, u svojoj videoteci ljubiteljima filmske umjetnosti, u suradnji s HT Eronetom putem HOME.TV platforme, ponudili smo i poneke od najboljih dokumentarnih filmova s prethodnih festivala.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala čiji je pokrovitelj HT Eronet, te Best Short za najbolji kratki film čiji je pokrovitelj Podravka.

Svi filmovi su dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba, gdje možete pronaći i detaljne upute oko registracije za besplatno gledanje. Napominjemo, filmove ćete moći gledati do 22. kolovoza, u bilo koje vrijeme.

Uživajte u programu 21. MFF-a!

*Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

Više informacija o 21. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close