Najbolji strani film

'Quo Vadis, Aida?' nominiran za Oscara

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku našli su se "Another Round" (Danska), "Better Days" (Hong Kong), "Collective" (Rumunjska), "The Man Who Sold His Skin" (Tunis) i “Quo vadis, Aida?” (Bosna i Hercegovina).
Kultura / Film TV | 15. 03. 2021. u 13:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački film "Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?" redateljice Jasmile Žbanić  nominiran je za prestižnu nagradu Oscar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje) među pet ostvarenja.

Od 93 kandidata, film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije.

"Quo Vadis, Aida?" premijerno je prikazan u rujnu prošle godine, a od tada dobio je nekoliko  priznanja širom svijeta. Nagrađen je u Luksemburgu, Valenciji, Roterdamu, Goteborgu, Jeruzalemu, Londonu, Savoli, Egiptu... Nedavno je neminovan i za dvije BAFTA nagrade u kategorijama Najbolji redatelj i Najbolji strani film.

Pohvale su stizale sa svih strana, najugledniji filmski kritičari pisali su o filmu koji govori o najvećem zločinu, genocidu počinjenom proteklog rata u Srebrenici.

"Quo Vadis, Aida?: Život i smrt u Srebrenici" naslov je kritike koju je objavio New York Times, a koju potpisuje filmski kritičar A.O. Scott. Kako piše, bh. kanidat za Oscara mučna je i istinita priča o borbi prevoditeljice Ujedinjenih naroda za spas svoje obitelji od stradanja.

Video: Quo Vadis, Aida? | Official Trailer

''U srpnju 1995. godine vojska bosanskih Srba, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, pregazila je grad Srebrenicu, koji su Ujedinjeni narodi proglasili sigurnim utočištem: Oko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je, njihova tijela pokopana u masovnim grobnicama...tada su se mnogi na Zapadu pitali kako se to moglo dogoditi - kako se genocid dogodio u Europi jedva 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. "Quo Vadis, Aida?", zapanjujući film Jasmile Žbanić koji nikog ne štedi, pokazuje točno kako. To nije isto što i objasniti zašto, iako zrnasta, sat po sat, blaga fikcija i dramatizacija događaja koji su doveli do masakra bacaju malo svjetla na to pitanje'', zapisao je Scott.

Nominacije

Od ukupno 23, ovo su neke od kategorija za ovogodišnju dodjelu Oscara:

U kategoriji za najbolji film nominirano je sedam naslova i to:  “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Mank”, “Minari”, “Nomadland”, “Promising Young Woman”, “Sound of Metal” i “The Trial of the Chicago 7”.

U kategoriji za najbolju mušku glavnu ulogu nominirani su: Riz Ahmed (Sound of Metal), Chadwick Boseman (Ma rainey’s Black Bottom), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank) i Steven Yeun (Minari).

U kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu za Oscara se utrkuju Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), Leslie Odom JR (One Night in Miami) te Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah).

U kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu natječu se Viola Davis (Ma rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pices of A Woman) i Frances McDormand (Nomadland) i Carey Mulligan (Promising Young Woman).

A u borbi za "Oscara" u kategoriji najbolje sporedne glumice nominirane su Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan), Glen Close (Hillbilly Elegy), Olivia Colman (The Father), Amanda Sefried (Mank) i Yuh-Jung Youn (Minari).

U kategoriji za najbolju režiju našli su se Thomas Vinterberg (Another Round), David Fincher (Mank), Le Isaac Chung (Minari), Chloe Zhao (Nomadland) i Emerald Fennel (Promising Young Woman).

 

Kopirati
Drag cursor here to close