Zlatna jabuka

Prvi film u budućem serijalu narodnih bosanskih bajki

Premijera kratkometražnog animiranog filma Udruženja 'Bajka' pod imenom 'Zlatna jabuka', uz pripovijedanje bosanskih narodnih bajki Tatjane Šojić bit će održana 24. siječnja u Sarajevu.
Kultura / Film TV | 09. 01. 2019. u 13:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajka Zlatna jabuka

Premijera kratkometražnog animiranog filma Udruženja 'Bajka' pod imenom 'Zlatna jabuka', uz pripovijedanje bosanskih narodnih bajki Tatjane Šojić bit će održana 24. siječnja u Sarajevu.

Članovi produkcijskog tima i glumci će također od 22. do 24. siječnja organizirati poludnevne radionice za izradu filmova 'stopmotion' tehnikom 'Moja bajka - Moj film', namijenjene za djecu stariju od osam godina.

Na filmu su radili: Tatjana Šojić (pripovijedanje i animacija), Alan Savić (kompoziting i montaža), Željka Lemez (lutke i scenografija), Sanela Husić Musabašić (scenografija i likovna rješenja), Merima Kondić (pedagoška pozadina i suradnja na scenografiji), Amela Spahić Savić (fotografija), Draško Marijan (ton), Marina Tomić i Tijana Vignjević (glazba) te suradnici čija su znanja o bajkama i pripovijedanju utkana u sav njihov rad Jasna Held i Snježanka Jadrijević.

Tijana Šojić istaknula je da je to prvi film u budućem serijalu koje planiraju uraditi, jer posjeduju fundus od oko 90 prikupljenih izvornih narodnih bosanskih bajki. Želja im je da u 2019. godini naprave još četiri filma.

Željka Lemez naglasila je da su bajke dobra platforma na kojoj se može graditi odgoj i obrazovanje djece te da su upravo u filmu pokušali sačuvati maksimum tog segmenta.

Istaknula je da je film ponuda roditeljima i djeci da nauče da sami prave bajke i mala kazališta kao što je 'Zlatna jabuka' koja naglašava volju, razum, emocije i ostale ljudske karaktere.

Alan Savić je kazao da su film snimili u drugoj polovici 2018. godine. Govoreći o tehnici stopmotion, kazao je da ruka animatora oživljava lutku i da mu je želja da mladim generacijama, koje žive u digitaliziranom i virtualnom vremenu, približi opipljivi svijet igre.

Kopirati
Drag cursor here to close