Sporne činjenice

Prva serija o obitelji Slobodana Miloševića pod povećalom javnosti

Dio negativnih komentara na društvenim mrežama poslije prve epizode ukazuje na to da su izostali razlozi zbog kojih je Milošević uhićen, najprije po optužnici srpskog suda, a kasnije isporučen Haškom tribunalu.
Kultura / Film TV | 30. 03. 2021. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijera igrane serije "Porodica", koja govori o uhićenju bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana (SRJ) i Srbije Slobodana Miloševića 2001. godine, podijelila je javnost u Srbiji dvadeset godina nakon ovog događaja.

Komentari na društvenim mrežama posle prve epizode, koja je 29. ožujkaprikazana na Radio-televiziji Srbije, kreću se od pohvala seriji i glumačkom paru Milošević-Marković, do kritika da je izostavila kontekst Miloševićeve politike koja je dovela do krvoprolića na prostoru bivše Jugoslavije.

"Cjelokupni opus Miloševićeve politike bi iziskivao vjerojatno jako puno epizoda ili filmova i puno potpuno različitih tema. Ali događaj u vili Mir u tih 72 sata na jedan simboličan način može da oslikava praktično sve što smo živjeli posljednjih deset godina njegove vlasti", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) redatelj serije Bojan Vuletić.

Serija počinje pripremama za uhićenje Slobodana Miloševića 30. ožujka 2001. godine i događajima u i ispred rezidencije na beogradskom Dedinju (vila Mir) u kojoj se nalazi obitelj Milošević sa dužnosnicima Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jugoslovenske ljevice (JUL), koju je vodila Miloševićeva supruga Mirjana Marković.

"Ono što je bila poanta je prije svega da prikažemo njihovo ponašanje unutar te kuće. Ne bavimo se direktno politikom, ali iz svih njihovih reakcija mogu prilično jasno da se dokuče posljedice koje živimo i danas i cijeli mehanizam njegovog vladanja. Tek je prva epizoda, svašta će još da se događa i trebalo bi da budemo strpljivi da je pogledamo do kraja", rekao je Vuletić.

Dio negativnih komentara na društvenim mrežama poslije prve epizode ukazuje na to da su izostali razlozi zbog kojih je Milošević uhićen, najprije po optužnici srpskog suda, a kasnije isporučen Haškom tribunalu.

"Ispade da je optužen, a zatim uhićen tek tako, jer je bivši predsjednik koji je izgubio izbore, a spominju se neki zločini i korupcija", napisala je pored ostalog na Twitteru novinarka Antonela Riha.

Autor serije Bojan Vuletić kaže da će pravi razlozi uhićenja Miloševića uslijediti u sljedećim epizodama.

"Svatko se dobro sjeća ili može da istraži o čemu govorimo i koji su bili i formalni i pravi razlozi uhićenja. To je nešto o čemu se i dan danas debatira, ali ta optužnica će tek uslijediti", navodi Vuletić.

Slobodan Milošević uhićen je 1. travnja 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja na osnovu Uredbe Vlade Srbije, koju je vodio premijer Zoran Đinđić.

Sudu u Hagu izručen je 28. lipnja iste godine, gdje je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini tijekom rata devedesetih.

Milošević nije dočekao kraj sudskog procesa i umro je u pritvoru u Scheveningenu u Nizozemskoj 11. ožujka 2006. godine.

Cijeli članak možete pročitati na portalu RSE.

Kopirati
Drag cursor here to close