David Lynch

Prije 75 godina rođen je jedan od najvećih redatelja svih vremena

Nakon komercijalnoga neuspjeha znanstvenofantastičnoga spektakla Dina (Dune, 1984., prema romanu Franka Herberta), ugled je potvrdio Plavim baršunom (Blue Velvet, 1986). Slijedili su Divlji u srcu, Izgubljena cesta, Mulholland Drive...
Kultura / Film TV | 20. 01. 2021. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Rolling Stone / David Lynch rođen je 20. siječnja 1946. godine u američkoj državi Montani

David Keith Lynch, ili kraće David Lynch, američki je filmski redatelj, scenarist, vizualni umjetnik i slikar rođen prije 75 godina, 20. siječnja 1946., u Missouli, Montana.

U njegovu životopisu piše kako je studirao slikarstvo te film u Los Angelesu, ali za njega se može kazati kako je uistinu čovjek koji živi umjetnost.

Lynch je, što je utjecalo na njegovo formiranje, odrastao gotovo bez stalnog mjesta boravišta, jer se njegov otac Donald zbog posla selio iz grada u grad, a sin mu se razmjerno lako prilagođavao tom nomadskom življenju.

Najprije je počeo studirati slikarstvo u Bostonu u tamošnjoj školi Muzeja likovnih umjetnosti, no nakon godinu dana je odustao: tvrdio je da je atmosfera krajnje nekreativna.

Sljedeća važna stepenica bila je Philadelphia, na preporuku prijatelja Jacka Fiska (kasnije poznatog scenografa i supruga Sissy Spacek) upisao je Akademiju likovnih umjetnosti, tamo upoznao prvu suprugu Peggy i kupio golemu kuću u siromašnom i opasnom kvartu, gdje je rođena Jennyfer Lynch, redateljica ekstremno bizarne “Helene u kutiji”.

Nakon što je aplicirao za stipendiju Američkog filmskog instituta, kontaktirao ga je vrlo utjecajni George Stevens jr., pa se preselio u Los Angeles. Uskoro mu se raspao brak, a četiri godine radio je na svom prvom filmu. 

Video: Twin Peaks Intro High Quality

Početak uzbudljive filmske povijesti

Prvim cjelovečernjim filmom Eraserhead (1977) pokazuje glavne značajke svojeg izraza: sklonost prema simbolizmu i nadrealizmu, brisanje granice između fantazije i zbilje, supostavljanje grotesknih i idiličnih slika.

Veliku je pozornost privukao sljedećim filmom Čovjek slon (Elephant Man, 1980), o istinitom slučaju krajnje fizički deformirane osobe.

Nakon komercijalnoga neuspjeha znanstvenofantastičnoga spektakla Dina (Dune, 1984., prema romanu Franka Herberta), ugled je potvrdio Plavim baršunom (Blue Velvet, 1986), u kojem nadrealističke motive uspješno spaja s kriminalističko-melodramskom fabulom.

Idućim filmovima Divlji u srcu (Wild at Heart, 1990, Zlatna palma u Cannesu), Izgubljena cesta (The Lost Highway, 1997), Mulholland Drive (2001., nagrada za režiju u Cannesu), Unutrašnje carstvo (Inland Empire, 2006), svima s izrazitijim oniričkim komponentama, kao i realističkom Straightovom pričom (The Straight Story, 1999), o starcu koji na kosilici putuje američkim Srednjim zapadom, definitivno se plasira među najveće u filmskoj branši. 

Video: Top 10 David Lynch Movies

Twin Peaks kao životno djelo

Zapažena mu je dakako i kultna televizijska serija Twin Peaks (1990–91., koautor s Markom Frostom), koja je s vremenom prerasla u njegov središnji rad (film Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom, 1992; 18-dijelna serija Twin Peaks: Povratak, 2017., redatelj i koautor s M. Frostom).

Soundtrack serije proglašen najboljim svih vremena! Osim toga, 2002. serija je uvrštena među 50 najboljih svih vremena.

Nadalje, čuveni redatelj Steven Spielberg ogroman obožavatelj serije Twin Peaks! Spielberg je bio toliko oduševljen serijom da se ponudio kao redatelj barem jedne od epizoda, ipak, David Lynch mu se zahvalio na ponudio i odlučio cijelu stvar uzeti u svoje ruke.

Svojim je filmovima i oblikovatelj zvuka, nekima i montažer te snimatelj, kao i (ko)autor glazbe.

Ostvario je i više eksperimentalnih, animiranih i reklamnih filmova prepoznatljivih po dosljednoj estetici. Objavio je više glazbenih albuma, izlagao svoje slike i fotografije. 

Video: The Nightingale from Twin Peaks CD

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close