1966.

Prije 54 godine emitirana prva epizoda Zvjezdanih staza

Radnja epizode The Man Trap oblikovana je oko neobičnog vanzemaljskog čudovišta koje je moglo poprimiti oblik čovjeka, a napadalo je ljude radi soli u njihovim tijelima.
Kultura / Film TV | 08. 09. 2020. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva epizoda znanstveno-fantastičnog serijala Zvjezdane staze (engl. Star Trek) emitirana je 8. rujna 1966. godine. Epizoda je imala naziv The Man Trap, a emitirana je na televizijskoj mreži NBC.  Već u toj prvoj emitiranoj epizodi glumili su kasniji proslavljeni glumci: William Shatner kao kapetan James T. Kirk, Leonard Nimoy kao Spock, DeForest Kelley kao dr. McCoy, Nichelle Nichols kao Uhura i George Takei kao Sulu.

Epizoda The Man Trap trajala je 50 minuta, a snimljena je u kolor tehnici. Radnja epizode The Man Trap oblikovana je oko neobičnog vanzemaljskog čudovišta koje je moglo poprimiti oblik čovjeka, a napadalo je ljude radi soli u njihovim tijelima, piše povijest.hr.

Zvjezdane staze uskoro će teći kultni status te biti jedan od najdugovječnijih tv serijala, a snimljeno je i desetak igranih fimova.

Tvorac Zvjezdanih staza je producent Gene Roddenberry. Na osnovu originalnih serija iz 1966. godine nastalo je još pet serija i jedanaest filmova, mnoštvo računalnih igara i knjiga.

Serija promiče idiličnu budućnost u kojoj su ljudi i druge rase koje su dostigle stupanj razvoja koji omogućuje putovanje brzinama bržim od svjetlosti (tzv. Warp pogon) udružili u Ujedinjenu Federaciju Planeta, organizaciju nalik međuplanetarnim Ujedinjenim narodima. Radnja se odvija u rasponu od 21. do 24. stoljeća.

Zvjezdane staze upućuju na probleme iz stvarnog života, kao što su rat, borbe za prevlast, imperijalizam, razlike u klasama, kršenje ljudskih prava, rasna diskriminacija i neravnopravnost prema spolovima, piše Wikipedia.

Iako u svojoj bazi ima događaje iz stvarne povijesti (npr. Drugi svjetski rat), spominju se i događaji koji se nisu zbili kao što su Eugenski ratovi iz 1997. (koji se očito nisu vodili). Razlog tome je duga povijest Zvjezdanih staza u kojim je tvorac Roddenberry predviđao neke događaje koje se nisu zbili, ali i uzeo u obzir događaje koji su se zbili prije njegovog stvaranja serije.

Kopirati
Drag cursor here to close