Odlazak velikana glumišta

Preminuo Mustafa Nadarević

Nadarević se borio sa karcinomom pluća, a u Zagreb na liječenje prebačen je u svibnju.
Kultura / Film TV | 22. 11. 2020. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe s teškom bolešću u 77. godini

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba.

Video: Otac na sluzbenom putu. Braca Morici.

Dijagnosticiran mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu.

Video: Leon Glembaj - čovječe, ne ponizuj se

Kazališnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najprije je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u "Hvarkinji", Pomet u "Dundi Maroju", Miletić u "Ostavci", Leon u "Gospodi Glembajevima" . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi "Lorenzacco".

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

Video: Velo misto: Dribling...

U filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usljedili filmovi "Već viđeno" Gorana Markovića iz 1987. godine, "Glembajevi" Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa "Kuduz", "Gluvi barut", "Praznik u Sarajevu", "Puška za uspavljivanje", "Ničija zemlja", "Gori vatra", "Nafaka" i mnogi drugi.

Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji "Lud, zbunjen normalan" koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Video: Gospoda Glembajevi-zavrsna scena

Kao redatelj je debitirao 1992. godine s predstavom "Let iznad kukavičjeg gnjezda", a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, "Zabune" Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, "Hasanaginica" Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom Pozorištu u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close