Bh multietičnosti

Premijera dokumentarnog filma "Potraga za sličnostima"

Kultura / Film TV | 18. 09. 2017. u 14:38 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješno završenih radionica i interetničkog umjetničkog kampa u sklopu projekta Agenti interkulturalizma – 'Potraga za sličnostima', realiziranog od strane udruženja Magacin Kabare uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, produciran je istoimeni dokumentarni film u režiji Emira Kapetanovića.

Kao svojevrsna kruna ovog projekta, film obuhvaća sve značajne trenutke sa održanih edukacija i radionica te prikazuje završne umjetničke radove, promišljanja i izjave mladih sudionika iz šest bh. gradova koji su svojim angažmanom u ovom projektu pokušali pomjeriti granice te, umjesto isticanja različitosti, pronaći sličnosti između pripadnika različitih etničkih skupina u BiH.

 

Premijerno prikazivanje filma 'Potraga za sličnostima' bit će upriličeno u petak, 22.09. u šest bh. gradova prema slijedećem rasporedu:

Tomislavgrad, vijećnica Općinskog vijeća Tomislavgrad u 12:00 sati
Doboj Jug, sala općine Doboj Jug u 19:00 sati
Sanski Most, kino Sana u 19:00 sati
Ljubuški, Dvorana Osnovne škole Marko Marulić u 19:00 sati
Lopare, Centar za Kulturu u 19:00 sati
Ribnik, sala Općine Ribnik u 13:00 sati

 

Partneri Udruženja Magacin Kabare na ovom projektu su 'CIM - Centar za izgradnju mira' Sanski Most, JU "Kulturni centar Ribnik", Udruženje Mladih Odraz, Udruga mladih Agape, 'Centar Za Kulturu' Lopare, te Vijeće mladih općine Tomislavgrad. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ovaj projekt je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američkog veleposlanstvo u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američkog veleposlanstva ili Vlade SAD, već isključivo autora.
Realizaciju ovog projekta dodatno su podržali: Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Jolie-Pitt fondacija, stoji u priopćenju VM Tomislavgrad.

Pored filma 'Potraga za sličnostima' učenici Gimnazije Marka Marulića Tomislavgrad glumili su i u dokumentarnom filmu 'Djeca mira'.

'Djeca mira' je film redatelja Emira Kapetanovića u produkciji Udruženja za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti 'MAGACIN KABARE' iz Sarajeva, uz podršku Američkog veleposlanstva u BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Film govori o prvoj bosanskohercegovačkoj generaciji djece rođenoj u miru odnosno nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Kroz razgovore sa više od pedeset mladih iz šest bh. gradova (Tomislavgrad, Mostar, Srebrenica, Zvornik, Sarajevo i Bijeljina) koji su kroz vlastitu prizmu dali mišljenja o svom životu, gradu i državi u budućnosti.

Paralelno sa pričom o mladima i njihovim gradovima film prati šest mladih ljudi iz šest gradova u BiH kroz proces stvaranja zajedničkog umjetničkog čina kojim unatoč nametnutim podjelama šalju poruku zajedništva i pozitivnije Bosne i Hercegovine.

Pored sudionika performansa i pedesetak mladih iz bosanskohercegovačkih gradova, u filmu se pojavljuju i drugi zanimljivi sugovornici novinari, glazbenici, književnici širom BiH.

Film je svjetsku premijeru imao u petom mjesecu 2016. godine u Rumunjskoj na međunarodnom filmskom festivalu BUZZ CEE gdje se u konkurenciji od preko 400 dokumentarnih filmova sa područja središnje i jugoistočne Europe, našao među odabranih deset koji su se natjecali za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Film je 27. listopada 2016. prikazan i u Turskoj u kinu 'Istanbul Modern' u sklopu programa Balkanmania, kroz koji jedan od najznačajnijih europskih muzeja – Istanbul Modern okuplja najsvježije primjere balkanske kinematografije. Program se sastojao od najomiljenijih, nagrađivanih i hit filmova koji na jedinstven način govore o tekućim društveno-političkim promjenama u balkanskim zemljama.

Film je također prikazan na filmskim festivalima u Južnoj Africi, Zagrebu te Sarajevo Film Festivalu.
Pored festivalskih projekcija film je prikazan na više američkih sveučilišta na odjelu za političke znanosti. U studenom 2017. godine film će biti prikazan u sklopu konferencije koja se bavi pomirenjem na Texas Christian University u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćeno je iz Vijeća mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close