Od srijede 25. kolovoza

Predstavljamo potpuni program 22. Mediteran Film Festivala

Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova.
Kultura / Film TV | 23. 08. 2021. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcijom dokumentarnog filma "Lovci na tartufe" Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa bit će, u srijedu 25. kolovoza u 21 sat, otvoreno 22. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

Prvi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Zanimljive priče

Uz snažan program u konkurenciji, program 'U fokusu', donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano jedanaest dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

Na otvorenom kinu, u četvrtak 26. kolovoza, posjetitelji 22. MFF-a gledat će i igrani film Branka Schmidta, o pobunjenim hrvatskim braniteljima ''A bili smo vam dobri''. Schmidtova drama nastala je po priči Josipa Mlakića, inspirirana događajima pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, kada su takozvani šatoraši – baš kao u filmu – na vrhuncu obračuna s tadašnjom Vladom na ulice iznijeli plinske boce.

Istu večer na programu je i prvi dokumentarni film o legendarnim ''Indexima'', redatelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. Nagrađivani dokumentarac donosi priču o rokerima u odijelu koji su, u svoja četiri desetljeća postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i natrag, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena jugoslavenske glazbene scene i zaštitni znak svog grada.

Hrabar i društveno angažirani dokumentarac ''Kolektiv', kojeg kritika svrstava u Novi val rumnunjske kinematografije, Mediteran Film Festival prikazat će u petak 27. kolovoza u partnerstvu s mrežom HBO Adria.Priča redatelja Alexandera Nanaua, o razotkrivanju korpucije unutar zdravstvenog sustava u Rumunjskoj, predstavlja kritiku i sliku ne baš sjajnog društva i državnog sustava uopće.

Treći festivalski dan obilježit će i projekcija kratkog dokumentarca iz programa Domaćih autora. ''Zatvoreno'', redatelja Tomislava Bubala i Zdenka Jurilja, donosi slike jedne Hercegovine i vremena kada je korona virus ovu regiju, kao i ostale dijelove svijeta, zatvorio.

Dugoočekivani nastavak hita kuće Warner Bros iz 1996. i NBA zvijezde Michaela Jordana, u kojem njegov nasljednik LeBron James upada u animirani 'Looney Tunes' film i okuplja crtanu ekipu da odigra košarkašku utakmicu i spasi svog sina 'Space Jam: Nova legenda' bit će prikazan u jutarnjoj projekciji u najmlađem programu Mediteran Film Festivala – MFF Fora.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 28. kolovoza u 21 sat, izabrati pobjednike 22. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika.

Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike.

Filmovi i filmske zabave

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će ne jedna nego 33 priče o ljubavi. Naime, dokumentarni kolaž ‘Ljubav oko svijeta’ autorskog para Anđele i Davora Rostuhar, film je kojim će u subotu 28. kolovoza, na Otvorenom kinu, biti zatvoren mediteranski festival.

Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

Uz odličan program, ono što ovaj festival izdvaja i čini drugačijim jeste ugodna atmosfera i zabava.

''Pozivamo vas da sudjelujete u filmskim kvizovima, osvojite bogate nagrade glasovanjem za najbolji film ili jednostavno uživate u filmskim naslovima ili uz filmsku glazbu na festivalskom trgu u središtu Širokog Brijega. Družimo se na 22. MFF-u!'', stoji u pozivu organizatora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close