Program

Zanimljive priče u dokumentarnom programu Mostar film festivala

''Od ukupno šest dokumentarnih filmova, predstavit ćemo dva filma koja su dio festivala „Dok 'n' ritam“. Riječ je o filmovima „Muškatle, cveće Vojvodine“ i „Viktorija“, poručili su organizatori.
Kultura / Film TV | 21. 10. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna dokumentarna izdanja koja će biti prikazana na Mostar Film Festivalu predstavit će priče o svakodnevnom životu, inspiraciji, tradiciji, stradanjima i povijesti naših prostora. Filmovi će se prikazati u petak, 29. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

''Od ukupno šest dokumentarnih filmova, predstavit ćemo dva filma koja su dio festivala „Dok 'n' ritam“. Riječ je o filmovima „Muškatle, cveće Vojvodine“ i „Viktorija“, poručili su organizatori.

„Demo“ je hrvatski film snimljen u režiji Branka Schmidta, a u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT). Film govori o ratnom heroju Domovinskog rata koji se zaljubio i oženio početkom rata, da bi kraj rata donio teško ranjavanje s neizvjesnim ishodom.

„Džemo“ je bosanskohercegovački film rađen u režiji Davorina Sekulića i Lejle Kajić, a nastao u produkciji portala Klix.ba i koprodukciji Al Jazeere Balkans. Radnja prati svakodnevnicu poljoprivrednika koji je uspio spojiti ljubav prema trčanju i poslovne obveze.

„Berak – neispračana priča“ hrvatski je dokumentarni film Branka Ištvančića. U Berku tuga i danas postoji. Nema u selu kuće u kojoj netko nije stradao - kaže Predrag Kegelj (54) kao sudionik filma o Berku u Domovinskom ratu, dodajući kako je važno što je takav film snimljen “jer se mora znati istina kako je bilo dok se stvarala Hrvatska, za buduće generacije”. Film sadrži arhivske snimke i svjedočanstva mještana koji su ‘91. preživjeli strahote u malom srijemskom selu.

„Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije“ sprski je film Stipe Ercegovića. Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević, osnovana prije 13 godina, dijelom svojih projekata nastoji ukazati na kulturne veze između hrvatskog i srpskog naroda. Udruga Tin Ujević radi i na monografiji o građevinama koje su u Beogradu realizirali arhitekti iz Hrvatske, a od ranije i na leksikonu znamenitih Hrvata koji su živjeli i stvarali u glavnom gradu Srbije. Narator u filmu je poznati glumac Frano Lasić.

„Muškatle, cveće Vojvodine“ film je snimljen u suradnji Srbije i Mađarsk, a režirao ga je Čongor Sazo. Tema filma je kulturološki fenomen glazbe Muškatla, koji je procvjetao 1986. godine i bio neprekinut do 1991. godine, a porijeklom je iz Vojvodine. Arhivski snimci i pripovjedanje glazbenika, profesionalaca i ljubitelja žanra otkrivaju kako se mađarski zabavni stil narodne muzike transformirao u oblik muškatla i, unatoč kulturnom otporu, zašto je taj trend toliko popularan i danas.

„Viktorija“, je srpski film nastao u režiji Mine Petrović. Govori o petnaestogodišnjoj Viktoriji, bubnjarki iz malog grada Smedereva. Njezina strast prema glazbi potaknuta je kroz Rock Camp for Girls 2017. godine, a u ljeto 2019. kamp ima veliko iznenađenje - međunarodnu suradnju. Nakon svega toga, vraća se u Smederevo, zbog čega je pomalo slomljena. No, sjećanja na njezino iskustvo na Islandu motiviraju je da nastavi bubnjati, zajedno sa školskim aktivnostima.

Ulaz na e svprojekcije dokumentarnih filmova je slobodan. Program prikazivanja dostupan je na web stranici moff.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close