Christina Applegate

Ponosnih 50: Glumica koja je za mnoge simbol ženske ljepote

Dok je još glumila u Bračnim vodama, Christina je snimila osam filmova i pojavila se kao gost u četiri TV serije Applegate. dobitnica nagrade Emmy, nominirana je za nagradu Tony.
Kultura / Film TV | 25. 11. 2021. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Al Bundy / Christina Applegate s početaka karijere i u zrelijoj dobi

Prije 50 godina, 25. studenog 1971., u Hollywoodu je rođena glumica Christina Applegate.

Jedno je od onih lica sa ekrana čiju se karijeru povezuje s jednom kultnom ulogom, a u njezinom slučaju to je lik Kelly Bundy iz popularne serije "Bračne vode".

Popularna glumica je kći Robeta Applegatea, koji je bio glazbeni producent i direktor u glazbenoj kompaniji, te Nancy Applegate, koja je bila glumica i pjevačica. U 17. godini napustila je školovanje da se posveti glumi.

Njezina prva veća televizijska uloga bila je u filmu "Đavolje ralje" (1979.), nakon kojeg su uslijedili filmovi "Beatlemania" (1981.) i "Grace Kelly" (1983.) te još neke TV serije.

Kao Kelly Bundy i zadržala se punih 260 epizoda, odnosno jedanaest sezona snimljenih u razdoblju od 1987. do 1997. godine.

Dok je još glumila u Bračnim vodama, Christina je snimila osam filmova i pojavila se kao gost u četiri TV serije, među kojima je i Top Of The Heap. Nakon završetka snimanja Bračnih voda, koje su otkazane u svibnju 1997., Christina je snimila još tri filma – Kiss Of Fire, The Big Hit i Jane Austen's Mafia (1998.). Iste joj je godine NBC ponudio ulogu u sitcomu Jessie, u kojem je utjelovila lik samohrane majke koja odgaja devetogodišnje dijete u velikom gradu.

Foto: INternet  / Christina Applegate s Bradom Pittom

Christini je ta serija donijela nagrade People's Choice, za omiljenu glumicu u novoj TV seriji, i TV Guide, za glavnu zvijezdu nove serije, jednako kao i nominaciju za nagradu Zlatni globus, za glavnu glumicu u komediji. Iako je serija postigla velik uspjeh i uglavnom bila hvaljena od strane kritičara, nakon dvije sezone i 42 epizode donesena je odluka o prestanku snimanja.

U novom tisućljeću Christina Applegate vraća se velikom platnu u komediji "Just Visiting" (Daleki rođaci, 2001.) u dvostrukoj ulozi - princeze Rosalind i njezinog potomka Julije Malfete. Nakon toga dobiva vrlo dobre kritike za ulogu Courtney Rockcliffe u filmu "The Sweetest Thing" (Najslađe stvorenje), u kojem joj je najbolju prijateljicu Christinu Walters glumila Cameron Diaz.

Christina je nastavila uspješno osvajati velike ekrane ulogama u još nekoliko filmova, među kojima je najpoznatiji "View From The Top" (Stjuardese lete u nebo), s Markom Ruffalom i Gwyneth Paltrow.

Christina Applegate također je gostovala i u popularnoj humorističkoj seriji Prijatelji, kao Rachelina mlađa sestra Amy, i to u po jednoj epizodi devete i desete sezone. Za to je gostovanje, na 55. dodjeli "Emmyja", osvojila nagradu u kategoriji "Najbolja gostujuća uloga u komediji", za epizodu "Prijatelja" nazvanu The One With Rachel's Other Sister.

Kako bi se malo odmorila od malih i velikih ekrana, Christina se prebacila na kazališne daske, a ubrzo joj je ponuđena uloga u jednom mjuziklu.

Prilikom probe za predstavu Sweet Charity slomila je nogu, nakon čega je odlučeno da će se premijera otkazati do daljnjeg. Nekoliko dana kasnije uporna Christina molila je producente da se predomisle u vezi te odluke te je, u travnju 2005., imala svoj debi na Broadwayu.

Posljednji uspjeh doživjela je glavnom ulogom u Netflixovoj seriji "Dead to Me".

Unatoč slavi i poznatim ulogama Christinu život nije mazio. Iza nje su dvije propale veze i borba s karcinomom dojke, no glumica koja se inače profesionalno bavi i plesanjem često je isticala kako ju je sve to naučilo zdravijem i boljem načinu života.

S glumcem Jonathanom Schaechom, Christina je bila u braku od 2001. do 2005. godine, a četiri godine kasnije se našla u zagrljaju glazbenika Martyna LeNoblea. Pred oltar su stali 2013. godine, a zajedno su dobili kćer Sadie Grace.

Između ta dva braka imala je i trnovitu vezu s fotografom i ribarom Leeom Grivasom, a paru je problem stvarala njegova ovisnost o drogama. 2007. godine Christina se vratila na male ekrane s prilično uspješnom serijom "Tko je Samantha?", no ubrzo je saznala da se njezin partner predozirao i to ju je slomilo.

Video: Kelly Bundy tribute pt 1/2

Iza nje je i borba s karcinomom dojke, no glumica je često govorila kako ju je sve to naučilo zdravijem i boljem načinu života.

U kolovozu ove godine objavila je kako boluje od multiple skleroze.

"Prije nekoliko mjeseci dijagnosticirana mi je multipla skleroza. Bilo je to čudno putovanje. No, podržavaju me ljudi koje poznajem i koji boluju od iste bolesti", napisala je Christina Applegate na Twitteru.

Prema informacijama američkog National Multiple Sclerosis Society, multipla skleroza je bolest koja napada više žene no muškarce i to u dobi od 20 do 50 godina, a diljem svijeta od ove bolesti boluje oko 2,3 milijuna ljudi.

Od multiple skleroze boluju glumica Selma Blair, zatim glumica iz serije "Obitelj Soprano" Jamie Lynn Sigler.

Applegate je jedna od onih ljepotica koje stare prirodno i nemaju problema s time, a svakim pojavljivanjem u javnosti oduševi sve obožavatelje te dokazuje da joj godine ne smetaju.

Nije se pretjerano podvrgavala plastičnim operacijama i korekcijama, a od Kelly Bundy postala je oličenje ženstvenosti te joj se još danas mnogi dive.

Video: Kelly Bundy Full Legs Compilation Part #4 (Best part!)
Kopirati
Drag cursor here to close