Pogledajte

Pod zemljom: Film o ratnoj bolnici i mladim ljudima koji 'mogu sve'

'Pod zemljom' donosi priču o ratnoj bolnici u Olovu koja je izgrađena pod zemljom, jer je za vrijeme rata gradski dom zdravlja bio svakodnevno izložen granatiranju.
Kultura / Film TV | 04. 05. 2021. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film 'Pod zemljom' Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine o ratnoj bolnici izgrađenoj u Olovu u kojoj je spašeno na stotine života i rođeno oko 500 beba, dostupan je besplatno na stranici Detektor.ba i Youtube kanalu.

'Pod zemljom' donosi priču o ratnoj bolnici u Olovu koja je izgrađena pod zemljom, jer je za vrijeme rata gradski dom zdravlja bio svakodnevno izložen granatiranju. Improvizirana bolnica pod zemljom mjesečno je primala više od 1.300 pacijenata u kojoj su liječnici, kirurškim operacijama i intervencijama, spasili na stotine života, dok su ratne akušerke na svijet donijele oko 500 beba. Film prati priču mladih ljudi koji su na svijet došli upravo u bolnici pod zemljom u Olovu tijekom rata.

Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Direktor fotografije na filmu je Amel Đikoli uz podršku snimatelja Farisa Dobrače, Jasmina Jatića i Maria Iličića. Ton potpisuju Samir Hrković i Adis Baždarević, glazbu Adnan Mušanović i Elma Selimović, a autor pjesme korištene u filmu je Mujo Hodžić.

Video: BIRN BiH: Pod zemljom / Underground

''Ujedno ovo je priča o vanljudskim naporima liječnika i medicinskog osoblja da u nehumanim uvjetima spase na stotine života. Zanimljiv je podatak koliko je djece iz okoline Olova rođeno upravo tu, bez komplikacija, pod četiri metra zemlje, bez struje, ponekad i potrebnog osvjetljenja. Zato smo pronašli neke od njih koji danas ponosno koračaju kroz život, tvrdeći da im je rađanje u takvim uvjetima zapravo vodilja ‘da oni sve mogu’”, kaže Džana Brkanić, zamjenica urednika BIRN-a BiH i autorica filma i dodaje da je ujedno poruka filma izboriti se u najtežim uvjetima, biti najbolji i u najtežim vremenima.

Brkanić govori da je film i svojevrsna oda kolegama i kolegicama novinarima koji su omogućavali da ono što je Olovo doživjelo u ratu dospije u javnost i koji su za film omogućili autentične arhivske snimke.

BIRN BiH je film objavio simbolično na dan preseljenja Doma zdravlja Olovo koje se dogodilo 3. na 4. svibnja 1993. godine. Film je doživio premijeru prošle godine u kolovozu, na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa BH Film.

Kopirati
Drag cursor here to close