Nick Nolte

Počeo je kao model, a danas izgleda kao lutalica

Proslavljeni glumac Nick Nolte rođen je na današnji dan prije ravno 80 godina, 8. veljače 1941. u Omahi, Nebraska. Jedan je od onih glumaca koji su obilježili filmsku epohu.
Kultura / Film TV | 08. 02. 2021. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Esquire / Nick Nolte rođen je 8. veljače 1941. godine u Omahi

Nick Nolte sa 80 godina i Nick Nolte iz mladosti, gotovo da su dva nespojiva lika. Slavni glumac započeo je karijeru kao model, a prije nekoliko godina su ga zamijenili s anonimnim beskućnikom - toliko se zapustio što se tiče izgleda.

Rođen je na današnji dan prije ravno 80 godina, 8. veljače 1941. u Omahi, Nebraska. Otac mu je bio njemačkog porijekla, a odrastao je u tipičnoj američkoj obitelji - majka Helen radila je u robnoj kući, a otac Franklin prodavao je pumpe za navodnjavanje.

Nakon pohađanja srednje škole, promijenio je niz fakulteta, ali su loše ocjene završile njegovo obrazovanje. Bio je sportaš, ali i sklon piću.

Vrlo rano se zainteresirao za kazalište, pa je jedno vrijeme putovao i tražio posao u regionalnim kućama. Na filmu radi od 1972. godine i u dosadašnjoj karijeri ostvario je 50-tak uloga tumačeći razne likove.

Prije no što je pustio sijedu bradu ovaj je holivudski šarmer bio jedan od najpoželjnijih muškaraca svijeta, a postao je slavni glumac velike karizme koji je tri puta bio nominiran za Oscara.

Video: 48 Hrs. (1/9) Movie CLIP - We Ain

Krajem 1960-ih je Nolte bio model u usponu. Reklamirao je traperice i bio zaštitno lice mnogih slavnih američkih brendova, a bio je vrlo tražen prvenstveno zbog izražajnog muževnog lica.

Iako se nakon početka 1970-ih prestao baviti modelingom, njegov šarm i dalje je osvajao publiku pa je tako 1992. proglašen najseksipilnijim muškarcem na svijetu.

Prvu glumačku ulogu dobio je u televizijskoj miniseriji "Rich Man, Poor Man", a u cijeloj se svojoj karijeri pojavio u više od 40 filmova.

Među njegovim najpoznatijm filmovima definitivno su "Tanka crvena linija", "Rt straha", "Grad zločina" i "Dubina", a vrhunac slave postigao je 1990-ih kada su ga obožavatelji i kritika zasipali i komplimentima i nagradama.

Ovaj se velikan nije povukao ni u novom mileniju, no smanjio je intenzitet snimanja pa se pojavljivao u samo onim filmovima u koje je stvarno vjerovao. Tako je glumio u "Tropskoj grmljavini" i "Ratniku", a snimio je i seriju "Luck" s Dustinom Hoffmanom koja se prikazivala na HBO-u.

Za Noltea je prema njegovim riječima gluma više od karijere, ona je nešto što on nužno treba raditi.

"Volim nestati u ulozi. Glumci nestaju u dobrim ulogama, naši osobni životi se izgube u rečenicama scenarija, obožavam taj osjećaj. Nikada se nisam želio baviti stvarnošću, u stvarnosti ništa ne ide glatko", objasnio je svoje osjećaje glumac u jednom intervjuu.

Foto: Internet / Nick Nolte nekad je proglašavan najseksipilnijim muškarcem na svijetu

Njegova je glumačka karijera uistinu impresivna, ali Nickov život nije prošao bez turbulencija.

Davne 1965. bio je uhićen zbog krivotvorenja dokumenata i preprodaje istih, a dobio je i 45 godina zatvora te novčanu kaznu od 75.000 dolara. Iako to zvuči zastrašujuće, glumac se uspio izvući od služenja kazne jer je presuda na kraju bila odbačena.

Ipak, kaznili su ga tako da mu je oduzeta mogućnost služenja u ratu i vojsci, a kako mu se kao mladiću činilo da mu je dužnost sudjelovati u Vijetnamskom ratu, zbog te kazne nije mogao ostvariti taj svoj san.

Priznao se da je zbog toga mislio da je lošiji od drugih te da je osjećao kako nije dao obol svojoj domovini.

Slavnome glumcu na ljubavnom planu nikad nije bilo dosadno, pa se tako ženio čak četiri puta, a ima i dvoje djece.

Video: Funny scene from Three Fugitives 1989.

Među najveće hollywoodske zvijezde lansirao ga je film 48 sati iz 1982. godine, u kojem je glumio uz Eddieja Murphyja.

Prvu od tri nominacije za Oscara dobio je 1991. godine za film Gospodar plime, a za istu je ulogu dobio Zlatni globus. Iste je godine i u Scorceseovom Rtu straha s Robertom De Nirom i Jessicom Lange.

U filmu Ratnik utjelovio je liječenog alkoholičara i za tu je ulogu bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljega sporednog glumca.

Nick Nolte se koncem 2017. pridružio slavnim holivudskim osobama dobivši zvijezdu na poznatome Šetalištu slavnih.

Glumio je u filmovima kao što su Dubina (1977), 48 sati (1982), Klošar s Beverly Hillsa (1986), Još 48 sati (1990), Rt straha (1991), Lorenzovo ulje (1992), Tanka crvena linija (1998), Kockar (2002), Hulk (2003), Hotel Ruanda (2008), Šetnja po šumi (2015) i The Ridiculous 6 (2015).

Video: The Sad Life of Nick Nolte
Kopirati
Drag cursor here to close