Festival

Počeo 69. Berlinale posvećen ženama

Na ovom 69. Berlinaleu bit će prikazano oko 400 filmova iz cijelog svijeta, među kojima će se 17 natjecati za Zlatnog medvjeda kojeg će 16. veljače dodijeliti ocjenjivački sud na čelu s Binoche.
Kultura / Film TV | 08. 02. 2019. u 08:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berlinski filmski festival kojim ove godine predsjedava francuska glumica Juliette Binoche, otvoren je večeras uz snažnu poruku upućenu redateljicama koje su zastupljenije no ikad i među kojima je Dankinja Lone Scherfig čijim filmom 'Dobrota stranca' se otvara festival.

Na ovom 69. Berlinaleu bit će prikazano oko 400 filmova iz cijelog svijeta, među kojima će se 17 natjecati za Zlatnog medvjeda kojeg će 16. veljače dodijeliti ocjenjivački sud na čelu s Binoche.

Uz ovu svjetski poznatu francusku glumicu, crvenim tepihom će prošetati glumci Catherine Daneuve, Diane Kruger, Christian Bale, Tilda Swinton, Casey Affleck i Jonah Hill.

Lani je Zlatnog medvjeda na Berlinaleu, prvom velikom festivalu europskog filma u godini, dobila rumunska redateljica Adina Pintilie za film 'Ne diraj me', na završetku festivala koji je bio u znaku pokreta #MeToo.

Nakon jednogodišnje rasprave o seksizmu u filmskoj industriji, redateljice će ovaj put biti zastupljene kao nikad dosad: sedam filmova u natjecateljskoj skupini, ili 41 posto filmova snimile su žene, za razliku od festivala u Cannesu i u Veneciji, gdje ih je lani bilo 14, odnosno pet posto.

Juliette Binoche je pohvalila tu promjenu prema većoj raznolikosti.

"Mislim da je to pomak. Prije deset godina nije bilo tako. Otvorenost duha je dobar znak", rekla je jutros na konferenciji za medije ocjenjivačkog suda.

Festival je otvoren svjetskom premijerom filma danske redateljice Lone Scherfig ('Talijanski za početnike', 'Sve o jednoj djevojci') 'Dobrota stranca', priča o četirima osobama u krizi u New Yorku, s američkom glumicom Zoe Kazan kao majkom obitelji koja je žrtva obiteljskog  nasilja i Francuzom Taharom Rahimom koji glumi vlasnika ruskog restorana koji se upoznaje s njom.

To je film "o ženi koja je snažnija nego što misli", rekla je novinarima Lone Scherfig (59).

Za Zlatnog medvjeda se natječu i Poljakinja Agnieszka Holland ('Europa Europa') s filmom 'Mr Jones' koji priča o životu Garetha Jonesa, velškog novinara koji je prvi pisao o gladi u Sovjetskom Savezu u vrijeme Staljina 1933.

Ovaj 69. Berlinale bit će posljednji koji vodi Dieter Kosslick (70) nakon 18 godina na dužnosti direktora festivala. Palicu će predati mlađem dvojcu, Carlu Chatrianu, aktualnom direktoru Filmskog festivala u Locarnu i Nizozemki Mariette Rissenbeek, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close