Safet Oručević pojasnio detalje

Počelo emitiranje prvog domaćeg kanala Historija TV

''Moramo se izboriti protiv zaborava i prekrajanja povijesti. Za realizaciju ovog zadatka je potrebno vrijeme i veliki trud. Ovaj tv kanal nije komercijalni. Njegov osnivač je nevladina i neprofitna organizacija'', rekao je Safet Oručević.
Kultura / Film TV | 30. 01. 2021. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru platfome Moja TV BH Telecoma počelo je emitiranje programa domaćeg tv kanala Historija TV, koji je pokrenuo Centar za mir i multietničku suradnju.

Ovo je prvi domaći TV kanal koji se u cijelosti bavi poviješću Bosne i Hercegovine, najznačajnijim povijesnim događajima, bilježi svaki značajan datum iz povijesti, od prvog spominjanja Bosne do razdoblja obnove njene državnosti i obrane u posljednjoj agresiji na BiH.

Pojašnjavajući pokretanje ovog kanala, osnivač i direktor Centra za mir i multietničku suradnju Safet Oručević je rekao: ''Shvaćajući važnost kulture pamćenja u državi kojoj je bilo namijenjeno da nestane, ovaj projekt ima za cilj da na jednom mjestu, jednom za sva vremena, za sadašnje i buduće generacije sačuva sjećanje na najvažnije ljude i događaje u Bosni i Hercegovini''.

''U prvoj godini rada skupljat ćemo video građu i arhivske materijale te ih emitirati u za to prilagođenim tv rubrikama poput Kamera pamti, Dokument vremena, Minute historije, Na današnji dan itd...'', dodao je.

U okviru projekta pokrenut će i veliki serijal Svejdoci vremena, piše portla Depo.

''U njemu ćemo u dužim video razgovorima sačuvati svjedočenja direktnih aktera obrane BiH iz vojnog, političkog i vjerskog života, brojnih javnih ličnosti i građana. Pored svjedočenja živih aktera najtežeg vremena obrane BiH, čuvamo sjećanje i na one koji već odavno nisu među živima. Projekt TV Historija je već prezentiran značajnom broju javnih ličnosti iz svih aspekata društvenog života u BiH, brojnim bh. intelektualacima i povijesničarima koji sa nam dali podršku, savjete i koji će dati svoj doprinos te neki biti i naši aktivni suradnici'', rekao je Oručević.

Naveo je kako je pred ekipom koja to radi težak, zahtjevan i odgovoran posao.

''Moramo se izboriti protiv zaborava i prekrajanja povijesti. Za realizaciju ovog zadatka je potrebno vrijeme i veliki trud. Ovaj tv kanal nije komercijalni. Njegov osnivač je nevladina i neprofitna organizacija. Uspjeh ovog tv kanala će pored naše angažmana i predanosti, zavisiti i od pomoći šire društvene zajednice, organizacija i institucija kao i pojedinaca sa kojima zajedno želimo napraviti trajnu platformu koja će čuvati sjećanje i obrazovati nove generacije u BiH'', poručio je Oručević.

Kopirati
Drag cursor here to close