Nominacije

Pobjednik AJB DOC Film Festivala dokumentarac 'Za Samu' nominiran za Oscara

Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tijekom pet godina ustanka u Alepu u Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.
Kultura / Film TV | 13. 01. 2020. u 17:17 Fena
"Za Samu" je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je jutros nominacije za najbolje filmove u svim kategorijama za 92. dodjelu nagrade Oscar među kojima je i dobitnik glavne nagrade na Al Jazeera Balkans (AJB) DOC Film Festivalu, dokumentarni film "Za Samu", kao jedan od pet nominiranih za najbolji dokumentarni film.

Za najbolji dokumentarni film nominirani su: "For Sama", Waad Al Khateab, Edward Watts; "American Factory", Steven Bognar, Julia Reichert; "The Edge of Democracy", Petra Costa; "Honeyland", Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, i "The Cave", Feras Fayyad.

Inače, Drugi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans otvoren je filmom "Za Samu", koji je osvojio srca publike, a da je najbolji potvrdila je i jednoglasna odluka žirija da mu pripadne Nagrada za najbolji film natjecateljske selekcije Festivala.

"Za Samu" je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tijekom pet godina ustanka u Alepu u Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. 

Waad svojom kamerom bilježi nevjerojatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom - da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo. 

Dokumentarac "Za Samu" će uskoro biti prikazan na Al Jazeeri Balkans.

Nominacije za 92. dodjelu nagrade Oscar su objavljene u ukupno 24 kategorije, a pobjednici će biti poznati na ceremoniji koja će se održati 9. veljače, priopćeno je iz Aljazeere Balkans.

Kopirati
Drag cursor here to close