Dokumentarac

'Susjedi' u Mostaru

Taj promatrački dokumentarac govori o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju institucije nakon desetljeća provedenih u izolaciji i pokušavaju obnoviti raspadnute živote.
Kultura / Film TV | 27. 05. 2019. u 12:49 Bljesak.info
Kopirati

Dokumentarni film "Susjedi" hrvatskog autora Tomislava Žaje bit će prikazan publici u Mostaru 29. i Sarajevu 30. svibnja. 

Taj promatrački dokumentarac govori o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju institucije nakon desetljeća provedenih u izolaciji i pokušavaju obnoviti raspadnute živote. 

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDox film festivalu na kojem je osvojio nagradu publike sa prosječnom ocjenom 4,858. 

Nakon projekcija bit će organizirane i panel diskusije na kojima će uz autora filma i osobe 'sa iskustvom' življenja s izazovima mentalnog zdravlja, sudjelovati i predstavnici nadležnih institucija, centara i zavoda, nevladinih organizacija te studenti i učenici. 

Film počinje pričom o direktoru institucije za osobe sa psihičkim poteškoćama u hrvatskom gradu Osijeku, koji je odlučio zatvoriti tu instituciju i reintegrirati bivše stanare u društvo. 

''Kao socijalnom radniku postalo mu je nepodnošljivo da bude direktor nekog zatvora. Kada smo se prvi put upoznavali sa ovim osobama, one su se predstavljale dijagnozama, umjesto imenima. Sada ponovo postaju osobe sa individualnim osobnostima i životnim putevima'', objasnio je autor filma Tomislav Žaja te dodao da je glavni cilj filma podizanje svijesti javnosti o pravima osoba sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama da žive u svojim lokalnim zajednicama. 

Uprkos pozitivnim promjenama poput usvajanja UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koja je pravno obavezujuća za države potpisnice, progresivnih nacionalnih politika i postojanja kvalitetnih usluge u zajednici, u većem broju zemalja milioni osoba s intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama još uvijek se susreću sa marginalizacijom i socijalnom isključenošću. 

Mnogi su isključeni iz obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i pristojnog mjesta za stanovanje te ne mogu ostvariti osnovno pravo na posao, brak ili glasanje što rezultira doživotnom zavisnosti, siromaštvom i lošom kvalitetom života, priopćili su organizatori.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati