Pod sloganom "Izazov"

Otvoren 4. AJB DOC Film Festival

''Mislim da je ovo samo početak neke nove renesanse filma, naročito dokumentarnog'' - rekao je direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz.
Kultura / Film TV | 10. 09. 2021. u 21:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod sloganom "Izazov" večeras je u Multimedijalnom centru Kovači otvoreno četvrto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) na kojem će do 14. rujna biti prikazana 23 dokumentarna filma.

''Sa svih strana nailazimo na izazove - kako one uzrokovane pandemijom, tako i druge koji se događaju širom svijeta - od političkih nemira, nereda, terorizma, bolesti, polarizacije itd. Sve to se prenosi i na film, ali mu je to dalo novu energiju. Mislim da je ovo samo početak neke nove renesanse filma, naročito dokumentarnog'' - rekao je direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz, koji je službeno otvorio Festival.

Nakon otvaranja prikazan je film "Faith i Branko", intimni dokumentarac koji prati sedmogodišnji odnos dvoje glazbenika porijeklom iz različitih kultura.

''Na Festivalu će ukupno biti prikazana 23 filma sa četiri kontinenta. U natjecateljskoj selekciji je 11 filmova koje smo odabarali od 300 prijavljenih filmova, koji se takmiče za glavnu takmičarsku nagradu AJB DOC Main Award''- rekao je jedan od selektora AJB DOC Film Festivala Nihad Kreševljaković.

Dodaje da je novina ovogodišnjeg Festivala selekcija Smart Doc u okviru koje će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonom, autora koji su prošle godine učestvovali na treningu pri Festivalu.

Također, na otvaranju Festivala drugi film koji je prikazan u Cineplexxu je "Radio tišina" autorice Juliane Fanjul, kojim je otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema.

Video: Fočo: Očekuju nas vrhunski filmovi na AJB DOC Film Festivalu

Publiku Festivala pozdravio je i direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić navodeći da će ovogodišnje izdanje biti održano u nešto normalnijim okolnostima nego što je to bilo prošle godine.

''Nadam se da će ovaj festival pružiti zadovoljstvo gledateljima. Bit će i teških i nešto lakših tema. Vjerujem da ćemo u sljedeća četiri dana gledati dobre filmove'' - poručio je Đođić.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, redateljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film natjecateljske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB DOC Main Award".

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu "AJB Program Award". Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Kopirati
Drag cursor here to close