6. travnja

Otvaranje prvog filmskog muzeja 'Valter brani Sarajevo'

Nastao je u kreativnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen kao atraktivan filmsko-scenografski muzej
Kultura / Film TV | 26. 02. 2019. u 14:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi filmski muzej "Valter brani Sarajevo" otvorit će vrata za prve goste 6. travnja - na Dan grada Sarajeva, a javnost će imati priliku pogledati prezentaciju i izgled nesvakidašnjeg muzeja čija postavka izaziva veliki interes u BiH, regiji i svijetu. 

Nastao je u kreativnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen kao atraktivan filmsko-scenografski muzej, sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao film po kojem nosi naziv, vezanim i za povijesnu ličnost Valtera. 

Projekt vodi Jasmin Duraković, koji je uime Filmskog centra Sarajevo idejni pokretač muzeja, dok je za potrebe realizacije muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. 

Scneograf je profesor Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner Sanja Kulenović, kostimograf Belma Žižko.   

Posebna atrakcija u muzeju bit će likovi redatelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja i filma. Ovaj dio posla vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska. Uključeni su i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 

U okviru projekta planirana je, sa predstavnicima turističke industrije, tura "Valter brani Sarajevo", kao i puštanje u rad muzeja za turiste i sve druge zainteresirane, najavljeno je iz Press JP Filmski centar Sarajevo. 

Partner projekta je Grad Sarajevo.
Kopirati
Drag cursor here to close