Slavni redatelj

On je sin bogataša koji mrzi kapitalizam i ratni veteran koji je protiv rata

Snimio je tri filma o Vijetnamu – Vod smrti (1986.), Rođen 4. srpnja (1989.) i Nebo i zemlja (1993.). Ove filmove nazvao je trilogijom, iako se sva tri bave raznim aspektima rata.
Kultura / Film TV | 15. 09. 2021. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Oliver Stone rođen je 15. rujna 1946. godine u New Yorku

Američki je filmski redatelj i scenarist Oliver Stone, trostruki dobitnik Oscara, rođen na današnji dan prije 75 godina, 15. rujna 1946. godine u New Yorku.

Njegov otac bio je židovske, a majka katoličke vjeroispovijesti, a odgojen je u Episkopalnoj Crkvi, kao kompromis između roditelja, međutim kada je odrastao odlučio se za budizam.

Stone je studirao na fakultetu Yale, The Hill School i New York University. 1967. se prijavio za rat u Vijetnamu i izričito zahtijevao dužnost na bojnom polju. Bio je dva puta ranjen te je dobio medalje za svoje doprinose.

Snimio je tri filma o Vijetnamu – Vod smrti (1986.), Rođen 4. srpnja (1989.) i Nebo i zemlja (1993.). Ove filmove nazvao je trilogijom, iako se sva tri bave raznim aspektima rata.

Video: PLATOON - TRAILER [HD] (Updated)

Vod smrti je polu-autobiografski film o Stoneovim iskustvima u ratu. Rođen 4. srpnja temeljen je na autobiografiji Rona Kovica. Nebo i zemlja je istinita priča Le Ly Hayslipa, vijetnamske djevojke čiji je život izmijenio rat.

Tijekom istog perioda, Stone je napisao scenarij i režirao filmove Wall Street (1987.), koji je Michaelu Douglasu donio Oscara za najboljeg glavnog glumca, i The Doors (1991.), s Valom Kilmerom u glavnoj ulozi.

Prvi od njegova tri Oscara bio je za najbolji adaptirani scenarij za film Ponoćni ekspres (1978.). Osvojio je dva Oscara za režiju filmova Vod smrti i Rođen 4. srpnja.

Za film Godina zmaja (1985.) zaradio je nominaciju za nagradu Razzie u kategoriji najgoreg scenarija. Osim toga, napisao je scenarij za filmove Conan barbarin (1982.), Lice s ožiljkom (1983.), 8 milijuna načina za umrijeti (1986.) i Evita (1996.).

Video: Snowden | Official Trailer [HD] | Open Road Films

Napisao je ili je surađivao na scenariju za sve svoje filmove, osim za Pogrešno skretanje (1997.). Prvi film koji je režirao bio je mračni horor Seizure (1974.).

Jedan od filmova koji odudara od njegovih ljevičarskih filmova je "Aleksandar Veliki" sa zvjezdanom glumačkom ekipom koju čine Colin Farrell, Angelina Jolie, Anthony Hopkins, Val Kilmer, Jared Leto, Rosario Dawson, Christopher Plummer i drugi.

Njegov film "Snowden" bio je jedan od najiščekivanijih filmova općenito, a to je uistinu još jedan uzbudljiv politički triler na kakve nas je već navikao. Naravno, priča je to o američkom 'zviždaču' Edwardu Snowdenu u kojem glume Joseph Gordon-Lewitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood i Ben Schnetzer.

Video: Top 10 Oliver Stone Movies

Inače, u filmovima Olivera Stonea redovno glume renomirana imena kao što su Shia LaBeouf, Michael Douglas, Carey Mulligan, Charlie Sheen, Susan Sarandon, Josh Brolin, Nicolas Cage, Willem Dafoe, Tom Berenger, Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Donald Sutherland, Walter Matthau, Benicio Del Toro, Salma Hayek, John Travolta i Blake Lively.

Oliver Stone je sinonim za kontroverznost, redatelj koji od samih početaka karijere ne pristaje na nikakve kompromise već dosljedno inzistira na istini. Veliki je kritičar politike SAD, vijetnamski je veteran i teoretičar zavjera, idejno blizak južnoameričkom socijalizmu. Hollywood i Washington ga istovremeno mrze i obožavaju.

Stone je praktično sin bogate obitelji koji mrzi kapitalizam, ratni veteran koji govori protiv rata (izričito je zahtijevao da bude na prvoj crti bojišnjice, dva je puta ranjen i dobitnik je nekoliko medalja za hrabrost), Američki je domoljub koji vatreno kritizira greške svoje domovine.

Uz brojne filmove Stone je našao vremena i za tri braka i troje djece. Prva supruga bila mu je Najwa Sarkis (1971.-1977.), druga Elizabeth Stone (1981.-1983.) s kojom je imao dvoje djece, dok se s trećom suprugom Sun-Jung Jung oženio 1996. godine, s njom ima jednu kćer (Tara, rođena 1995.).

Video: Oliver Stoun - Najiskrenije dvije minute u povijesti američke TV
Kopirati
Drag cursor here to close