29. Dani hrvatskog filma

Obitelj Grabo u konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu

'Korupcija je loša stvar' naziv je projekta u okviru kojeg je nastala serija od deset animiranih filmova o obitelji Grabo koji govore o korupciji.
Kultura / Film TV | 14. 09. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Animirani film o obitelj Grabo ušao je u službenu selekciju 29. izdanja Dana hrvatskog filma.

Naime, tri epizode Obitelj Grabo - Skupa lekcija, Zidovi nemaju oči i Začarani krug natjecat će se u kategoriji za najbolji namjenski film ove prestižne nagrade.

Filmovi u konkurenciji 29. DHF-a natječu se za Grand Prix Dana hrvatskog filma, nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja, nagradu Vladimir Vuković koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Nagradu publike.

Video: Obitelj Grabo - Skupa lekcija

'Korupcija je loša stvar' naziv je projekta u okviru kojeg je nastala serija od deset animiranih filmova o obitelji Grabo koji govore o 'moralnoj pokvarenosti' koja nagriza različite slojeva bh. društva te na jedinstven način progovara o korupciji u našem društvu.

Projekt je nastao u produkciji portala Bljesak.info uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy’. Scenarist obitelji Grabo je Berislav Jurič koji uz Tvrtka Karačića potpisuje i režiju. Animator projekta je Tvrtko Karačić dok je montažer Nikola Galić, a glazbu potpisuje Ante Galić.

U vremenima kad 'drugačije ne ide', obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod liječnika, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrijezlo u korupciju, obitelj Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.

U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, obitelj ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.

Video: Obitelj Grabo - Začarani krug

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine nudi uvid u kvalitetu i raznolikost hrvatske kinematografije na svim razinama – onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda.

Inače, 29. izdanja Dana hrvatskog filma održat će se od 16. do 19. rujna 2020 godine u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close