Simbol borbe i otpora

O poznatoj pjesmi "Bella Ciao" snima se dokumentarni film

S preko milijardu pregleda na društvenim mrežama, "Bella Ciao" je posljednjih godina najslušanija talijanska pjesma na svijetu.
Kultura / Film TV | 01. 06. 2021. u 13:34 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Pjesma 'Bella ciao' postala je simbol borbe i otpora širom svijeta 

O poznatoj talijanskoj pjesmi "Bella ciao" snima se dokumentarni film, koji pod nazivom "Bella ciao - Priča izvan mita" režira Giulia Giapponesi.

Radi se o koprodukciji dviju privatnih produkcijskih kuća, Mediawan Group i Palomar DOC koja se bavi dokumentarnim filmovima i novog odjela talijanske Rai televizije, RAI Documentari, a film bi se trebao emitirati 15. prosinca 2021. u programu RAI-1.

S preko milijardu pregleda na društvenim mrežama, "Bella Ciao" je posljednjih godina najslušanija talijanska pjesma na svijetu.

Postala je simbol borbe i otpora širom svijeta. U posljednjih 25 godina pjevali su je sudionici brojnih pobuna, prosvjeda i štrajkova, od sudionika "Arapskog proljeća", do demonstranata koji su sudjelovali u pokretu #occupy USA# i #occupy Mumbai#, prenosi agencija Ansa.

Pjevali su je oni koji su prosvjedovali protiv globalizacije, bila je himna boraca protiv klimatskih promjena, demonstranata u Sudanu, pjevana je na pogrebu ubijenih karikaturista francuskog časopisa "Charlie Hebdo", a pjevali su je i sudionici prosvjeda u Turskoj, Čileu i Libanonu.

No istodobno je postala tipičan fenomen globalizacije: simbolična pjesma u Netflixovoj seriji "Money Heist", džingl za prodaju nekih proizvoda u Meksiku ili glazba za promociju Netflixa u Saudijskoj Arabiji.

"Uvjereni smo da je ova pjesma nasljeđe svih nas i da ćemo kroz ovaj dokumentarni film otkriti njezinu globalnu važnost", rekao je kreativni producent Palomar DOC-a, Andrea Romeo.

Video: Bella ciao

Redateljica filma Giulia Giapponesi najavljuje nove i neke manje poznate pojedinosti povezane s pjesmom, koje je, kako je sama kazala, otkrila tijekom višegodišnjeg istraživanja i priprema za snimanje dokumentarca.

Kopirati
Drag cursor here to close