Za najbolji film

Četiri nova standarda za Oscara

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu.
Kultura / Film TV | 09. 09. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autori filmova koji se žele natjecati za Oscara za najbolji film morat će ispuniti kriterije poštivanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i potaknuti ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

Oscari su dugo kritizirani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominira nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je val ljutnje a mnoge filmske zvijezde bojkotirale su ceremoniju i krenuo je pokret #OscarsSoWhite (Oskari su tako bijeli).

To je potaknulo promjene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 posto žene i 36 posto su ne-bijelci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih mjeseci razvila radna skupina i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje dulje od 40 minuta i da udovoljava kritierjiima po tome kako je, gdje i kada prikazan u javnosti.

Novi će standardi stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodjeli Oscara 2025. natjecati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

Predsjednik Akademije David Rubin i izvršna direktorica Dawn Hudson kazali su kako standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog "1917" o Prvom svjetskom ratu ili film o mafiji "Irac" po tim kriterijima bili bi u nevoljama.

Ti standardi propisuju jedno od sljedećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke skupine, najmanje 30 posto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih skupina ili se priča mora baviti podzastupljenim skupinama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli ispuniti te kriterije a vrijedni su razmatranja za najbolji film akademija je uvela standarde uključivosti i na drugih područjima 'iza kamere', prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close