Sarajevo

Oskarovac snima film o najboljim ćevapima

Kako je u ponedjeljak potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća "Obala art centar", Tanović novi film snima u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane".
Kultura / Film TV | 03. 05. 2021. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redatelj Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar, počeo je u snimati svoj novi film, a pitanje na kojega pokušava odgovoriti je gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji.

Kako je u ponedjeljak potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća "Obala art centar", Tanović novi film snima u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane".

Radnja novog filma, koji nosi naslov "Deset u pola", smještena je u Sarajevu koje se suočava s pandemijskom krizom prouzročenom koronavirusom.

Prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, likova opisanih kao prijatelji i antipodi, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promjena.

"Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari", kaže Tanović, "a to je odgovor na pitanje: gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu".

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u "Ničijoj zemlji", filmu za kojeg je Tanović i dobio Oscara, kao i u "Smrti u Sarajevu”.

U glumačkoj postavi su Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

 

Tanović potpisuje režiju ovog filma zajedno s Nikolom Kuprešaninom, a direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters.

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane predviđen je za redatelje iz jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova "Dobar dan za posao" iz 2018. godine u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma "Koncentriraj se, baba" Pjera Žalice.

Kopirati
Drag cursor here to close