Quo vadis, Aida?

Nova nagrada za film Jasmile Žbanić

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković
Kultura / Film TV | 22. 03. 2021. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji film Jasmile Žbanić, Quo vadis, Aida?, dobio je još jednu nagradu. Ovoga puta na 25. Internacionalnom Sofia Film Festivalu u kategoriji najbolji balkanski film, piše N1.

''Jedan film izdvojio se u vrlo jakoj selekciji filmova. Film koji oduzima dah zahvaljujući vizuelnom pripovjedanju i glumi koje idu ruku po ruku, progoni nas i osobnom pričom zbog koje ćemo se sjećati sramne i najmračnije nedavne povijesti Europe”, navodi se u komentaru žirija.

Ovaj film je, podsjećamo, bh. kandidat za Oscara koji je ušao u najuži krug za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu. Također, kandidiran je i za BAFTA nagradu, u konkurenciji najbolji strani film i najbolja redateljica.

Quo Vadis, Aida? is the winner as the Best Film in the Balkan Competition of the 25th Sofia International Film...

Posted by Deblokada on Monday, March 22, 2021

Inače, ''Quo vadis, Aida?'' govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

 

Kopirati
Drag cursor here to close