Drugi dan Nove uzeo dva velika glumačka imena

Netjak, Čaruga, Komsički, Giga Moravac…

Drugi dan nove 2019. godine tužan je za sve one koji su rasli uz nezaboravne glumačke uloge Ive Gregurevića i Marka Nikolića
Kultura / Film TV | 02. 01. 2019. u 23:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih godina ogroman broj velikih glumačkih imena s prostora bivše Jugoslavije zauvijek je otišao sa životne i filmske scene. Danas su im se pridružili Ivo Gregurević i Marko Nikolić.

Hrvatski glumac, rođen 1952. U Donjoj Mahali kod Orašja u srca svih gledatelja ušao je ulogom Netjaka u nezaboravnom Velom mistu, gdje je uz starijeg, ali i dalje živućeg Špiru Guberinu u ulozi Strikana, vrhunski odigrao ulogu došljaka iz Zagore, koji za kruh zarađuje čisteći splitske ulice. Devedesetih godina Gregurević se prometnuo u najčešći izbor hrvatskih redatelja, tako da je postojala i neslužbena igra među ljubiteljima filma – pronađite hrvatski film u kojem ne glumi Ivo Gregurević! Još od fenomenalne uloge u Čarugi (1991.), Gregurević se specijalizirao za uloge ljudi iz unutrašnjosti.

Njegov tvrdi i nepokolebljivi provincijski gard i još tvrđi izgovor bili su nezaobilazni u tumačenjima uloga koje su zahtijevale vrsno igranje odmetnika, silnika ili gastarbajtera, a kako je postajao stariji tako je Gregurević gotovo ispolirao lik tradicionalnog i promjenama nesklonog čovjeka. Gotovo da i nije morao glumiti (takav je bio dojam) u TV seriji „Odmori se, zaslužio si!“, gdje je na osnovu ideje i scenarija Gorana i Snježane Tribuson briljirao u ulozi gruntavog Marka Kosmičkog, čime će se uvući pod kožu i mlađim generacijama.

Šest godina stariji Marko Nikolić, rođen u Kraljevu 1946., makar je glumio velike i bitne uloge na kazališnim daskama, filmu i televiziji, ostat će ponajviše upamćen po ulozi Dragiše Popadića, odnosno popularnog Gige Moravca u najgledanijem jugoslavenskom „sitcomu“ svih vremena – seriji Bolji Život. I Nikolić je, slično kao i Gregurević, briljirao u ulozi čovjeka iz unutrašnjosti u polu-sretnom braku sa beogradskom damom (Svetlana Bojković), a uloga kojom je praznio ulice u SFRJ krajem osamdesetih može se slobodno nazvati njegovom životnom, makar je zapažene nastupe imao u filmovima Petrijin vijenac, Užička republika, Boško Buha ili TV seriji Karađorđe.

Kako to sa velikim glumcima obično biva, njihov fizički nestanak ne znači da opetovano neće oduševljavati i nove generacije gledatelja, jer uloge Netjaka, Čaruge, Marka Kosmičkog ili Gige Moravca ostaju živjeti i dalje, kroz brojne reprize.

Kopirati
Drag cursor here to close