Grozno

Netflixov film o djevojčicama koje tverkaju zgrozio gledatelje

''Problem s ovom kampanjom je to što su djevojčice odvratno seksualizirane. Netko treba dobiti otkaz'', jedan je od komentara.
Kultura / Film TV | 22. 08. 2020. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Cuties

Nakon što je objavljen trailer za francuski film "Cuties", Netflix se našao na udaru kritika zbog seksualiziranog prikaza djevojčica, koje plešu u oskudnim kompletićima i tverkaju pred kamerom.

Film priča priču 11-godišnje senegalske muslimanske djevojčice Amy, koja se priključuje plesnoj školi i sudjeluje na natjecanju u tverkanju, zbog čega je njena majka bijesna jer se taj ples protivi njenim vjerskim uvjerenjima.

Film je označen kao neprimjeren za mlađe od 18 godina, ali unatoč tome kritike o pretjeranom seksualiziranju djevojčica te previše provokativnom traileru i posteru samo se nižu.

Video: Cuties | Official Trailer | Netflix

U sinopsisu filma piše: 11-godišnja Amy živi sa svojom mamom Mariam i mlađim bratom te čekaju da se otac iz Senegala pridruži obitelji. Amy je fascinirana plesnom grupom svoje neposlušne susjede Angelice, grupom koja je u oštrom kontrastu s Mariaminim tradicionalnim vrijednostima. Iznenađena time što je djevojčice iz grupe odbacuju i željna bijega od disfunkcionalne obitelji, Amy kroz svijest o svojoj rastućoj ženstvenosti potiče grupu da prihvate sve senzualniju plesnu rutinu i budi nadu djevojčica da će tverkom pobijediti na lokalnom plesnom natjecanju.

Iako je film usmjeren na komentiranje opasnosti koje leže iza seksualizacije mladih, dio gledatelja je zgrožen načinom na koji je plasiran u javnost.

''Problem s ovom kampanjom je to što su djevojčice odvratno seksualizirane. Netko treba dobiti otkaz'', jedan je od komentara.

Ljudi su na društvenim mrežama organizirali peticiju jer smatraju da se radi o pedofilskom sadržaju.

Video: Netflix Movie "Cuties" : Sick, Disgusting and Completely Unacceptable

Zanimljivo je da se na IMDb-u tverk uopće ne spominje, tek da se Amy želi baviti plesom, a njena ženstvenost raste. I na Wikipediji se ističe da je film komentar društva te da ističe zabrinutost zbog utjecaja društvenih mreža na djevojčice pred pubertetom.

Nakon što su na njihovu adresu došle brojne kritike, Netflix je uputio izvinjenje, a za "Deadline" su istaknuli da su uklonili "neprimjerene umjetničke radove" koje su koristili za promociju filma. Osim toga, ažurirali su opis filma na svojoj stranici.

''Duboko nam je žao zbog neprikladnih umjetničkih djela koja smo koristili za Cuties. To nije bilo u redu, kao ni naš prikaz filma koji je premijerno prikazan na festivalu u Sundanceu. Ažurirali smo slike i opis'', rekla je glasnogovornica Netflixa, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close