Žurnal

Nestajanje – Zavirite u film o odlasku iz BiH

Riječ je o dokumentarcu novinara Žurnala Davora Obrdalja koji govori o ljudskom dostojanstvu, (ne)pravdi i potrazi za osnovnim ljudskim pravima.
Kultura / Film TV | 20. 09. 2018. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 21. do 25. rujna u Sarajevu će biti održan međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival koji organizira ova televizijska kuća.

Na festivalu će biti prikazan i dokumentarni film TV Žurnala ''Nestajanje''.

Riječ je o dokumentarcu novinara Žurnala Davora Obrdalja koji govori o ljudskom dostojanstvu, (ne)pravdi i potrazi za osnovnim ljudskim pravima.

U filmu su prikazane tri mlade visokobrazovane osobe iz Bosne i Hercegovine koje su, iako različitih prošlosti, danas na istom putu. Putu koji ih vodi daleko od zemlje u kojoj su rođeni i koja im nije pružila šansu da se u njoj ostvare kao ljudi.

Video: Nestajanje

Na festivalu će, od prijavljenih  više od 300 filmova iz 30 zemalja, biti prikazana 23 najbolja filma.

U natjecateljskom dijelu izabrano je 15 filmova, pet dugometražnih za nenatjecateljsku selekciju Last Minute Cinema i tri filma za prateći program AJB Prikazuje.

Organizatori festivala ističu da su teme ovih filmova nastale istraživanjem na ruševinama prošlosti, tiču se sadašnjosti ali u njima se pokazuju i obrisi budućnosti te da je namjera projekta da postane prijateljska platforma za razvoj dokumentarnog filma u regiji, jer se može uticati da dokumentarni film bude puno uspješniji i na puno značajnijem mjestu u društvu od dosadašnjeg.

 


Članovi internacionalnog žirija su poznati i iskusni svjetski stručnjaci: Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banja Luke.

Kopirati
Drag cursor here to close