Norma Jeane

Nenadmašna Marilyn Monroe danas bi imala 95 godina

Norma Jean se uoči rata udala sa samo 16 godina kako bi izbjegla povratak u sirotište, a njezin suprug ubrzo je otišao u rat. Ona je za to vrijeme radila u tvornici, gdje je upoznala fotografa koji joj je ponudio posao modela.
Kultura / Film TV | 01. 06. 2021. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Marilyn Monroe (Los Angeles, 1. lipnja 1926. -  Brentwood, 4. kolovoza 1962.)

Danas, 1. lipnja, Marilyn Monroe, hollywoodska diva i neprikosnoveni seks-simbol proslavila bi 95. rođendan, ali ona nije doživjela svoje pozne godine, slučajno se predozirala u svome stanu sa samo 36 godina.

Dama po imenu Gladys Baker nije bila spremna za majčinstvo kada je 1926. u Los Angelesu rodila djevojčicu i nadjenula joj ime Norma Jean. Prema zapisima njezina biografa Freda Lawrencea Guilesa, njezina ju je baka, Della Monroe Grainger, krstila pod imenom Norma Jeane Baker.

Majka Marilyn Monroe maštala je o karijeri u filmskom svijetu i doživjela brojna razočaranja, patila je od depresije i naposljetku svoju kćer prepustila udomiteljima, koji su joj umjesto ljubavi donijeli traume protiv kojih će se boriti čitav život.

Norma Jeane se uoči rata udala sa samo 16 godina kako bi izbjegla povratak u sirotište, a njezin suprug ubrzo je otišao u rat. Ona je za to vrijeme radila u tvornici, gdje je upoznala fotografa koji je primijetio njezinu ljepotu i ponudio joj posao modela.

Rastavila se od muža i dala sebi novo ime – Marilyn Monroe, složeno od srednjeg imena njezine majke i bake. Službeno je ime promijenila 23. veljače 1956.

Video: Top 10 Marilyn Monroe Movies of All Time

Počevši se ozbiljnije baviti glumom, u početku je dobivala samo banalne uloge u reklamama i pokojem niskobudžetnom filmu s kojima je uspijevala plaćati račune, ali ne i zadovoljiti svoju ambiciju.

Međutim, baš kada je počelo Marilyno prvo ozbiljno snimanje filma "Noćni sudar", koje joj je trebalo osigurati ugled, u javnost su izašle i njezine potpuno gole fotografije.

U konzervativnom ozračju Amerike 50-ih to bi uništilo svačiju karijeru. Međutim, suprotno savjetima producenata studija Fox, iskreno je o njima progovorila javno i još se šalila na svoj račun.

Nije dopustila da se njezina seksualnost izjednačava s grješnošću, postala je utjelovljenje moderne žene i odjednom je od starlete postala zvijezda.

Uslijedio je još jedan film kojim je Monroe dokazala da je puno više od karakterne glumice koja može igrati samo glupe plavuše. U psihološku dramu "Ne moraš kucati" unijela je svu silinu svoje izmučene osobnosti i odigrala po mnogim filmskim kritičarima ulogu života.

Video: Marilyn Monroe - I Wanna Be Loved By You (HD)

Slava koju je vremenom dobivala, ispunjavala ju je, gotovo opijala.

Među brojnim fanovima koje je stekla bio je i Joe DiMaggio, jedan od omiljenih američkih sportaša. Na njegov nagovor upoznao ih je zajednički prijatelj i postali su par koji je javnost pratila u stopu i obožavala.

Baš kao što joj je krenulo na privatnom, uslijedili su novi uspjesi na karijernom planu. Film "Niagara", u kojem je igrala glavnu rolu, učinio je da svi oni koji nisu čuli za njezino ime, ako je takvih uopće bilo, dobro upoznaju novu ljubimicu Amerike.

U "Muškarci više vole plavuše" do izražaja su došli njezini neodoljivi šarm i talent za komediju, zbog čega njezina privlačnost dobiva novu dimenziju koja nije utemeljena samo na fizičkom izgledu, a tada nastaje i jedan od najpopularnijih filmskih songova "Diamonds Are A Girl's Best Friend", koji je otada reinterpretiran nebrojeno puta.

Video: Marilyn Monroe Diamonds are a girl

U ostvarenju "Kako se udati za milijunaša" još jednom je odigrala glupačicu čija je pamet mutna baš kao i njezin vid. Kontinuiranim prihvaćanjem takvih uloga publika je počela poistovjećivati njezinu osobnost s likovima koje je igrala.

Međutim, nakon konceptualnog sukoba s filmskom kućom Fox, ostala je bez uloga i honorara, a u San Franciscu se 1954. udala za svog dugogodišnjeg dečka koji je ponudu za brak iznio odavno.

Za bračno putovanje par je otputovao u Japan, a Marilyn je nakratko prekinula medeni mjesec kako bi u Koreji zabavila američke vojnike.

Nešto kasnije za film "Sedam godina vjernosti" otputovala je u New York. Ondje je snimila kultnu scenu gdje joj ventilacija podzemne željeznice podiže suknju.

Prolaznici su je promatrali dok je zavodljivo skrivala svoje donje rublje, a DiMaggio je navodno proključao od bijesa. Nije prošlo dugo i njih dvoje su se rastali.

Video: Marilyn Monroe

Jedni kažu da ju je suprug više puta istukao, drugi da su to laži koje je Fox širio kako je ne bi izgubili. Kako bilo, Marilyn je nakon toga ostala shrvana.

Odlučila je na neko vrijeme preseliti se u New York i posvetiti kazalištu kako bi poboljšala svoje glumačke vještine. Ondje se sprijateljila s Leejem Strasbergom i njegovom obitelji. On ju je učio svojoj glumačkoj metodi, čitala je književne klasike i trudila se ni na jedan način ne odavati dojam dive.

Upoznala je novi svijet intelektualaca i u njemu upoznala novog ljubavnika – pisca Arthura Millera...

Opšrinije na portalu Slobodne Dalmacije.

Kopirati
Drag cursor here to close