Otkrio

Navojec najavio odlazak na sud: Vrdoljak njemu i Nadareviću duguje novac za ''Generala''

''Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i kazališta, također još uvijek čeka svoj novac'', napisao je Navojec.
Kultura / Film TV | 10. 01. 2020. u 23:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Index.hr. / Goran Navojec u filmu General

Goran Navojec i Mustafa Nadarević tek su najpoznatija imena s popisa osoba i tvrtki kojima su producenti filma i serije General ostali dužni, saznaje Index.hr. Navojec je pristao javno, u pisanoj izjavi za Index, progovoriti o toj temi, a informaciju o dugu je potvrdio i Mustafa Nadarević.

Podsjećamo, Vrdoljak je potpisan kao scenarist, redatelj i koproducent – drugi je Goran Višnjić, koji u seriji glumi Antu Gotovinu. Izvršni producent je Antunov sin Andrija Vrdoljak, a seriju i film potpisuje tvrtka Kiklop film, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnici Kiklop filma su Antun i Andrija Vrdoljak, koji je i direktor.

Evo što je o dugovima Vrdoljaka napisao Navojec.

"Moj će odnos s producentima filma i TV serije General, odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i pol godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao točno dvije godine. Nisam u tome usamljen. Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i kazališta, također još uvijek čeka svoj novac. Ima nas još, ne samo iz glumačkog sektora: tu su scenograf Mario Ivezić, tvrtka Gripfilm, zadužena za scensku tehniku, Mario Knezović, koproducent za Bosnu i Hercegovinu, Ivan Maloča iz tvrtke Interfilm, čije su kamere snimale Generala...", napisao je Navojec.

"Neshvatljivo mi je da nositelji projekta financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a, koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja, svoje suradnike tretiraju na način da ih ne plate. Budući da se radi o novcu poreznih obveznika, mislim da je došlo vrijeme da se o ovoj temi javno progovori. Ni HRT ni HAVC nisu pravno odgovorni za ovu situaciju jer smo svi mi ugovor potpisali s Kiklop filmom, ali postavlja se pitanje odgovornosti producenta, kao i sustava kontrole javnog novca. Ako nesmetano i bez sankcija plasira svoj proizvod u javni prostor u domovini i inozemstvu a da nije izvršio svoje financijske obveze prema onima bez kojih proizvoda ne bi ni bilo, onda smo u ozbiljnom problemu. Nakon što sam dvije godine, u dobroj vjeri, redovito komunicirao s producentom i strpljivo uzimao u obzir obrazloženja kašnjenja isplate, mahom usmjerena prema HRT-u i HAVC-u čija se uplata sredstava za podmirenje obaveza navodno iščekivala, odlučio sam potražiti zadovoljštinu pravnim putem. Podnio sam prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave te je doneseno rješenje o ovrsi. Na istu je producent uložio neosnovani prigovor, isključivo iz razloga odgode plaćanja", piše Navojec u izjavi za Index.hr. 

Nadarević se kratko suglasio sa spominjanjem svoga imena, dok su Knezović, Maloča i Siladi iz Gripfilma bili detaljniji.

Knezović je od bosanskohercegovačke Fondacije za kinematografiju dobio 20 tisuća eura, potrošio 48 tisuća eura, s time upoznao producente, da bi na koncu sam morao podmirivati višak troškova.

Gripfilm potražuje 420 tisuća kuna, pokušava ih utjerati i ovrhom, dok Maloča nije htio reći koliko mu duguju Vrdoljaci, "sigurno više od 100 tisuća kuna".

Kopirati
Drag cursor here to close