Napredak

Nakon 35 godina zabrane u Saudijskoj Arabiji se otvaraju kino dvorane

Kina su u konzervativnoj Kraljevini bila zabranjena sve dok aktualni prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije pokrenuo reforme
Kultura / Film TV | 15. 01. 2018. u 09:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 35 godina zabrane, projekcije u kino dvoranama u Saudijskoj Arabiji počele su puštanjem animiranih filmova, javlja Reuters. Prve stalne kino dvorane će biti otvorene u ožujku ove godine, ali su projekcije već započele u dvoranama kulturnih centara.

''Nemamo infrastrukture za prava kina, ali koristimo ono što imamo. Projektore, dvoranu i aparat za kokice'', rekao je Mamdouh Salim, čija kompanija ''Cinema 70'' organizira projekcije. Odlučili su prvo puštati dječje animirane filmove, poput filma ''Emoji''.

Kina su u konzervativnoj Kraljevini bila zabranjena sve dok aktualni prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije pokrenuo reforme i mnoge od ranijih zabrana, u sklopu ekonomskih reformi je ukinuo. Svi filmovi koji budu puštani će biti prvo cenzurirani, javlja Reuters.

Tisuće Saudijaca je godinama odlazilo u susjedne Emirate i Bahrein kako bi se zabavili u kinima ili zabavnim parkovima, a sada saudijska vlada želi taj novac zadržati unutar zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close