Zatvoren SFF

Najbolji igrani film 27.Sarajevo Film Festivala je 'Konačna sloboda'

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival počeo je 13. kolovoza, a završava 20. kolovoza i to projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića.
Kultura / Film TV | 19. 08. 2021. u 22:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom nagrada "Srce Sarajeva" u nekoliko kategorija, večeras je završen natjecateljski dio ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala (SFF), Festivala koji je pružio nadu mnogim mladim glumcima, rediteljima, produkcijskim kućama.

Prestižnom nagradom Srce Sarajeva nagrađeni su filmovi iz natjecateljskog programa i to za najbolji igrani film, dokumentarni film, kratki i studentski film.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film pripala je filmu "Konačna sloboda" (Njemačka, Austrija), režiser je Sebastian Meise, a producenti Sabine Moser, Oliver Neumann, Benny Drechsel.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobila je Milica Tomović za film "Kelti".

Srce Sarajeva podijelile su tri najbolje glumice a to su: Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani za uloge u filmu "Brdo na kojem riču lavice" (Francuska).

Srce Sarajeva otišlo je i najboljem glumcu a to je Georg Friedrich, za ulogu u filmu "Konačna sloboda" (Njemačka, Austrija).

Za najbolji dokumentarni film Srce Sarajeva je pripalo filmu "Pejzaži otpora" autorice Marte Popivode (Srbija, Njemačka, Francuska).

Specijalnu nagradu žirija odnio je dokumentarni film "Looking for Horces" autora Stefana Pavlovića (Holandija, Francuska, Bosna i Hercegovina).

Također je Specijalno priznanje žirija otišlo filmu "Isti san" reditelj Vlad Petri (Rumunija).

Nagrada za ljudska prava pripala je filmu "Les enfant terribles" (Turska, Njemačka, Francuska), reditelja Ahmeta Necdeta Çupua.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film – kvalifikacioni film za nominaciju za nagradu Oscar® pripala je filmu "Sve što dolazi" (Francuska, Hrvatska), reditelj Mate Ugrin.

Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je filmu "Raseljeni" u režiji Samira Karahoda (Albanija) .

Srce Sarajeva za najbolji studentski film pripalo je filmu "Ljetni planovi" , režiser Alexandru Mironescu (Rumunija).

Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je njemačkom reditelju Wim Wandersu, a ta nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Posebna nagrada za promicanje rodne ravnopravosti dodijeljena je Noriki Sefa za film "Looking for Venera" (Albanija).

Specijalno priznanje žirija dobio je i film "Igralište" Laure Wande (Belgija).

Podsjećanja radi, Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju pripalo je najboljoj komediji "Dnevnik velikog Perice". Srce Sarajeva dobio je najbolji kreator serije Bojan Vuletić (Porodica).

Srce Sarajeva pripalo je najboljem glumcu u TV seriji Borisu Isakoviću (Porodica), a najbolja glumica u TV seriji je Jasna Đuričić (Grupa). Srce Sarajeva dobila je i zvijezda u usponu Ivana Zečević (Grupa).

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival počeo je 13. kolovoza, a završava 20. kolovoza i to projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića.

Kopirati
Drag cursor here to close