Crtići

Počeo NAFF: U Neumu online, kod susjeda 'uživo' projekcije filmova

Šalamon je dodao i kako animacija u svijetu, a posebice u Europi ima tendenciju velikog rasta, te da se to u kontekstu NAFF-a može zamijetiti u različitosti tehnika i likovnosti koje su jedinstvene.
Kultura / Film TV | 27. 06. 2020. u 21:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 27. lipnja 2020. godine započelo je online izdanje Festivala animiranog filma u Neumu 2020. Zbog pandemije koronavirusa, organizacijski tim NAFF-a je odlučio 15. izdanje Festivala održati u online formatu.

Prve noći održavanja NAFF-a prikazano je 13 filmova koji su ušli u natjecateljski program, a čije produkcije nisu starije više od dvije godine. Filmovi koji su prikazani 27. lipnja dolaze iz Turske, Belgije, Danske, Hong Konga, Njemačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Brazila, Švicarske i Rumunije.

Projekcije 'uživo' i online

Ovogodišnje projekcije osim u Neumu, planirane su bile i u Mostaru, Dubrovniku, Cetinju i Jelsi, što nije prvi put da se Festival seli izvan granica Bosne i Hercegovine. No, zbog pandemije koronavirusa, uživo projekcije mogla je gledati publika samo u Cetinju – dok su ostali filmove morali pratiti online.

Naime, na Dvorskom trgu u Cetinju sa početkom u 20:30 sati – svi zainteresirani su pratili animirane filmove koji su ušli u Natjecateljski program ovogodišnjeg NAFF-a, a online verzija prikazivanja počela je u 21 sat. Filmovi su prikazani na profesionalnoj platformi koja garantira sigurnost na internetu i zaštitu autorskih prava uz prethodno dodijeljen password od organizacijskog tima NAFF-a.

Vjeran Šalamon, multimedijalni umjetnik, kompozitor i sound dizajner ove godine jedan je od pet članova stručnog žirija – koji odlučuje o tome tko je najbolji od najboljih. Nažalost u Neum nije mogao doći , zbog situacije sa pandemijom, te sigurnosti i brige za zdravlje.

Foto: PR / Vjeran Šalamon, član stručnog žirija

''Kao i sve, pa tako i ova situacija sa koronavirusom ima svoje dobre i loše stvari. Dobra stvar je da će možda publika koja inače ne bi bila prisutna na projekcijama, sada moći pratiti online izdanje i bit će više ljudi koji će pogledati filmove uopće. Loša je strana naravno da će izostati druženje autora koje je uvijek produktivno i rezultira novim idejama'', kazao je Šalamon.

Animacija raste

Šalamon je dodao i kako animacija u svijetu, a posebice u Europi ima tendenciju velikog rasta, te da se to u kontekstu NAFF-a može zamijetiti u različitosti tehnika i likovnosti koje su jedinstvene.

A jedinstveni su svakako i filmovi koji su prikazani prve večeri 15. izdanja NAFF-a. Po jedan film prikazan je iz Švicarske i Turske. Iz Turske u natjecateljski program je ušao film 'Dust', a iz Švicarske film 'Kids'. Produkcija animiranih filmova u ove dvije zemlje uveliko se razlikuje, a to se posebice odnosi na novce koji se izdvajaju za produkciju filmova.

Foto: PR / Prve večeri u online formatu NAFF-a je prikazan film Dust iz Turske

''U Turskoj nije teško dobiti novac za film iz nekog fonda, to je zapravo nemoguće'', kazao je autor filma 'Dust' Murat Saygıner, dok je u Švicarskoj pak nešto drugačija situacija.

''U Švicarskoj smo u komparativno ugodnoj situaciji. Ako imate sjajan koncept, možete naći novce. Nije lako ali je moguće'', objasnio je Michael Frei – autor filma 'Kids', koji je prikazan prve festivalske večeri.

Filmovi iz cijelog svijeta

Inače, ove godine na natječaj je pristiglo 1960 filmova iz čak 90 zemalja. Radi se o rekordnom broju filmova, ali i broju zemalja iz kojih dolaze ta filmska ostvarenja, u odnosu na sve prethodne godine.
Filmovi su pristigli iz cijelog svijeta: Francuske, Rumunjske, Švicarske, Portugala, Brazila, Njemačke, Španjolske, Belgije, Turske, Danske, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Kanade, Hrvatske, Slovenije, Urugvaja, Japana, Južne Afrike, Italije, Kine, Izraela, Australije...

Foto: PR / Film Kids iz Švicarske propituje dinamiku između pojedinca i društva

Tako će ove godine u natjecateljskom programu biti prikazano 67 filmova, dok je u panorama program ušao 31 film. Filmovi koji su odabrani u ova dva programa dolaze iz 33 zemlje svijeta.
NAFF inače tradicionalno obiluje raznim popratnim sadržajima, međutim, zbog pandemije ove godine taj dio programa je izostao

Festival se završava 2. srpnja 2020. kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close