Extra muros nagrada

Nad-egzistencijalizam Anura Hadžiomerspahića

Nagrada za najbolji film na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu bit će rad Anura Hadžiomerspahića (1971-2017), jednog od najistaknutijih suvremenih bh. umjetnika i dizajnera.
Kultura / Film TV | 24. 11. 2018. u 11:54 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anur Hadžiomerspahić / Slika A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives

Nagrada za najbolji film na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu bit će rad Anura Hadžiomerspahića (1971-2017), jednog od najistaknutijih suvremenih bh. umjetnika i dizajnera.

U pitanju je slika A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives (2014), koju Pravo Ljudski dodjeljuje u saradnji sa kreativnim timom Ideologija i muzejom Ars Aevi.

A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives rad je iz ciklusa Fake Art II. Naslovi iz ovog ciklusa rađeni su tehnikom digitalne foto-manipulacije, kako bi u konačnici izgledali kao ulje na platnu. Medutim, iako su cesto ironican komentar na savremenu umjetnost, radovi iz ciklusa Fake Art nisu lažni ni po jednom kriteriju.

Umjetnost Anura Hadžiomerspahica je u punom smislu angažirana, zamišljena i kreirana da bude integrirana u društvenu stvarnost i da na nju aktivno utječe. Baš kao i Pravo Ljudski.

Nije stoga slučajno što je to umjetnost koja kao svoja osnovna sredstva koristi simplifikaciju, očuđenje i hiperbolu. Anur nastoji da se što izravnije obraća publici.. Teme njegovih radova su prizori iz (lokalne) svakodnevnice, izvedeni do stupnja apsurda.

Ova bi se tematska tendencija u Anurovom radu mogla okarakterizirati kao nad-egzistencijalizam – kao egzistencijalisticka istraživanja u maniru nadrealizma. Bilo da tematizira ovisnost o tehnologiji, socijalnu otuđenost ili ekonomsku i političku porobljenost, on ih ogoljuje do dimenzije šokantne jasnoće. Spoznaje do kojih dolazimo nisu optimistične…

A Safe and Secure Way to Store and Organize Your spada u niz radova koji su, osim jednostavnosti, bogati i dimenzijama višesmislenosti.

Za extra muros nagradu natječe se osam umjetničkih dokumentarnih filmova iz  čitavog svijeta.

O dodijeli extra muros nagrade  će odlučivati žiri u sastavu: Sepideh Farsi (Iran), Christine Hürzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Michal Madracki (Poljska) i Ramiro Ledo (Španjolska).

Nagrada se dodjeljuje novim autorima i autoricama kojima je ovo prvi ili drugi film.

Pravo Ljudski Film Festival najboljem filmu tradicionalno dodjeljuje djelo nekog od domaćih umjetnika. Stav je festivala je da najadekvatnija nagrada za umjetničko djelo, kakvo dokumentarni film jeste, upravo drugo umjetničko djelo, nastalo u Bosni i Hercegovini.

13. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od 28. studenog do 03. prosinca u Kino Meeting Point, Art kinu Kriterion, Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Akademiji scenskih umjetnosti te na Pedagoškoj akademiji.

Kopirati
Drag cursor here to close