Dokumentarci

'Kameni govornici' na ZagrebDoxu

Netom nakon prikazivanja u službenim programima Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, zagrebačka publika će u regionalnoj konkurenciji moći pogledati kosovski film "U sredini" Samira Karahode i "Kamene govornike"
Kultura / Film TV | 05. 02. 2019. u 14:31 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDoxu bit će prikazano i šest filmova koji su bili uvršteni u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala poput Sundancea te festivala u Berlinu i Trstu, izvijestili su sa ZagrebDoxa. 

Sa Sundancea i Berlinala u ZagrebDoxovu regionalnu konkurenciju dolazi "Veerin čarobni život" (The Magic Life Of V) redatelja Tonislava Hristova. To je film o dvadesetpetogodišnjoj Veeri koja se pokušava riješiti trauma iz djetinjstva preko LARP-a (Live Action Role-Playing) i tako postaje V, glavna junakinja svoje priče koja sad može učiniti ono što Veera ne može – susresti se i suočiti s ocem. 

Netom nakon prikazivanja u službenim programima Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, zagrebačka publika će u regionalnoj konkurenciji moći pogledati kosovski film "U sredini" (In Between) Samira Karahode i "Kamene govornike" (The Stone Speakers) Igora Drljače, koji je nastao u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine, prenosi Hina. 

Kako se ističe u najavi, "Kameni govornici" prikazuju razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, državi čije je društvo još duboko podijeljeno, a ekonomija se nikad nije oporavila od posljedica rata. Međugorje, slana jezera u Tuzli, Andrićgrad u Višegradu i piramide u Visokom najpoznatije su takve turističke atrakcije i izvor zarade lokalnom stanovništvu. To su mjesta na kojima se miješaju povijest, religija, politika i folklor stvarajući nove pripovijesti o BiH. Film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu. 

S filmskog festivala u Trstu na ZagrebDox stižu tri naslova. U programu Majstori doxa bit će prikazani filmovi "Bodljikava žica" (Border Fence) Nikolausa Geyrhaltera i "Putinovi svjedoci" (Putin’s Witnesses) Vitalija Manskog, a u regionalnoj konkurenciji "Mađarska 2018." (Hungary 2018) Eszter Hajdú. 

Kopirati
Drag cursor here to close