Duhovi

Kler: Film koji ruši rekorde i ljuti Crkvu

Gotovo milijun gledatelja, za samo tri dana, pogledalo je u kinima film koji ne prikazuje katoličke svećenike u lijepom svjetlu…
Kultura / Film TV | 03. 10. 2018. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Kler" redatelja Wojciecha Smarzowskog obara rekorde u kinima u Poljskoj i izaziva veliku polemiku među crkvenim krugovima i vladajućim strankama, s jedne, i liberalne javnosti, s druge strane.

Gotovo milijun gledatelja, za samo tri dana, pogledalo je u kinima film koji ne prikazuje katoličke svećenike u lijepom svjetlu, objavio je distributer.

"Kler" je film o trojici svećenika koji piju, financijski iskorištavaju vjernike i izruguju se Crkvi. Jedan od njih seksualno zlostavlja slijepog dječaka.

Film je u tri dana pogledalo 935.000 ljudi, a neki filmski kritičari tvrde da je to najbolje ostvarenje u posljednjih 30 godina u poljskim kinima.

''Ovaj film je do sada pogledalo 100.000 ljudi više nego 'Pedeset nijansi sive' u istom razdoblju'', objavio je distributer Kino Swait.

Istovremeno, "Kler" je izazvao velike polemike u Poljskoj. Nekoliko članova vladajuće stranke Pravo i pravda traži zabranu filma.

Član ureda poljskog predsjednika Pawel Soloch nije gledao film, ali to ga nije spriječilo da ocijeni da je snimljen onako kako su ''nacisti snimali filmove o Židovima''.

Jan Bodakowski, član Udruženja katoličkih novinara, nazvao je film ''teškom antisvećeničkom propagandom''.

Video: Kler - Trailer filma

Međutim, filmski kritičar Janusz Wroblewski smatra kako se nijedan redatelj prije Smarzowskog nije usudio pokazati ovako kritičku sliku Katoličke crkve u Poljskoj.

''Smarzowski osuđuje sve glavne crkvene grijehe od pedofilije, pronevjere i demoralizirane hijerarhije'', navodi Wroblewski.

Mada opada broj vjernika, Poljska je i dalje jedna od najreligioznijih europskih zemalja u kojoj Crkva ima veliki društveni i politički utjecaj, piše Srna.

Malo prije pojave ovog filma u kinima, Romuald Kaminski, biskup Varšave-Praga, ispričao se zbog spolnog zlostavljanja u poljskoj Katoličkoj crkvi.

Napomenuo je kako se tijekom posljednjih 26 godina dogodilo 12 slučajeva spolnog zlostavljanja maloljetnika u njegovoj biskupiji.

Deset slučajeva je potvrđeno, od kojih se neki odnose na mlade između 15 i 18 godina. U tri slučaja zlostavljači su predani poljskom pravosuđu. Dvojica su osuđena.

Katolička crkva u Poljskoj pokajala se prije četiri godine na misi u Krakovu zbog zločina pedofilije koje je počinilo njeno svećenstvo.

Njemačka Crkva se nedavno ispričala nakon objavljivanja izvještaja o zlostavljanju više od 3.600 maloljetnika od 1946. do 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close