Kina na čekanju

Filmove i dalje gledate doma

Pandemija koronavirusa potpuno je obustavila rad kino operatera. Kino dvorane širom svijeta, pa tako i ova mostarska, zatvorene su još od ožujka.
Kultura / Film TV | 07. 08. 2020. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla su četiri mjeseca otkako većina kino dvorana u našoj zemlji ne radi, zbog čega bilježe velike gubitke. Tračak nade da će građani ipak moći uživati u filmskoj umjetnosti tijekom Sarajevo Film Festivala ugašen je prije dva dana kada je potvrđeno da će se, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Sarajevu, svi sadržaji SFF-a održavati “online”, prenosi BHRT.

Pandemija koronavirusa potpuno je obustavila rad kino operatera. Kino dvorane širom svijeta, pa tako i ova mostarska, zatvorene su još od ožujka.

To je stvorilo ogromne gubitke distributerima i prikazivačima filmova u kinima. Posljedice će se, kažu iz multipleks kina osjećati još dugo.

“Učinak krize na poslovanje je ogroman i kreirao nam je velike gubitke u svakom smislu. Iako smo ostali bez svih prihoda preko noći, mi smo od samog početka krize bili fokusirani na očuvanje radnih mjesta”, priopćeno je iz Cinestara.

“Ja mogu reći ispred kina da je ovo jedan stopostotni gubitak što se tiče kompletne filmske industrije. Ja se iskreno bojim da ne dođe do potpunog kolapsa”, kazao je glasnogovornik multipleksa Cinema City Safet Terzić.

Riječ je o gubitku od oko 500.000 KM, samo u ova četiri mjeseca, kaže Terzić. Filmski studiji odgodili su sve nove kino premijere, a otkazani su i svi značajniji filmski festivali. Sarajevo Film Festival ove godine će biti održan u online formi, kao i Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu.

“BHRT kao medijski partner ovog najvećeg regionalnog projekta će uraditi određene korekcije prvobitnih programa, u maloj mjeri ćemo smanjiti obim ali ćemo u svakom slučaju našim gledateljima pružiti zadovoljstvo da znaju koji filmovi, autori, i koji će gosti participirati u toj online formi”, rekao je Dževdet Tuzlić, šef projekta SFF 2020.

Još će neko vrijeme proći prije neko što u kino hodnicima zamirišu kokice, jer nakon što se novi filmovi pojave, pred kino operaterima će se naći novi problemi – kako na siguran način i prema epidemiološkim mjerama organizirati projekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close