UMI upozorava

Katastrofalno stanje vezano za mjerenje gledanosti u BiH

Iz Udruženja medijske industrije zahtijevaju da svaka pravna osoba koje se u BiH bavi istraživanjem gledanosti, slušanosti, posjećenosti, mora imati transparentno vlasništvo
Kultura / Film TV | 29. 10. 2017. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na katastrofalno stanje vezano za mjerenje gledanosti u BiH upozorili su iz Udruženja medijske industrije UMI.

Iz ovoga Udruženja zahtijevaju od nadležnih državnih i entitetskih organa da hitno i adekvatno reagiraju sukladno sa svim svjetskim normama, u cilju zaustavljanja iskorištavanja monopolskog položaja, te netransparentnog i sumnjivog poslovanja Instituta za mjeriteljstvo i isporučitelja mjerenja gledanosti.

''Mjerenje gledanosti u BiH je jedino u Europi koje, kroz potpuno netočne formulacije reguliraju državni organi. Donošenjem podzakonskih akata Institut za mjeriteljstvo BiH je izašao van okvira svojih nadležnosti, sadržajno i formalno, o čemu je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sačinilo predmet ''Informaciju i prijedlog zaključaka'', ističe se u priopćenju.

Donošenjem tih akata se na taj način direktno kontrolira raspored proračuna po televizijskim stanicama.

Mediji, u skladu sa Europskom praksom, ne smiju imati državnu regulativu u smislu samoregulative tržišta i medijskih sloboda, iz razloga što utjecajem na financiranje medija direktno se utiče na njegovu neovisnost.

Zato iz Udruženja medijske industrije zahtijevaju da svaka pravna osoba koje se u BiH bavi istraživanjem gledanosti, slušanosti, posjećenosti, mora imati transparentno vlasništvo, sa točno navedenim podacima, a u skladu sa zakonskim propisima i zakonima o sprječavanju korupcije i zloupotrebe položaja interesa.

Isto tako i broj domaćinstava u tv istraživanjima mora biti transparentan te, u skladu sa provedenim istraživanjem tržišta i europskim normama i praksama, mora odražavati ''reprezentativan uzorak'' stanovništva u BiH.

''Tražimo da se na sve zakonom dopuštene načine zaštiti medijsko tržište u BiH i zaustavi ogroman odliv novca iz BiH, prouzročen neuređenošću medijskog tržišta. Očekujemo uključenost i reakcije odgovornih na navedeno'', stoji na kraju priopćenja strukovnog udruženja medijske industrije UMI.

Članice UMI-ja:

    BHRT
    RTVFBiH
    RTRS
    Pink BH
    ATV
    P Plus
    Face tv
    Hayat
    Universal Media
    Direct Media
    Media house
    Pro media group
    Aquarius
    Advans
    UNEX
    Fabrika
    Communis
    Media com /Group M/
    MITA Group.

Kopirati
Drag cursor here to close