Michael J. Fox

Kako se vratiti iz budućnosti i živjeti s Parkinsonovom bolesti

Glumac Michael J. Fox rođen je prije ravno 60 godina, 9. lipnja 1961 u kanadskom Edmontonu, a značajniju karijeru stekao je 1982. godine glumeći u seriji Obiteljske veze (Family Ties).
Kultura / Film TV | 09. 06. 2021. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Glumac Michael J. Fox rođen je na današnji dan prije 60 godina

Michael J. Fox bio je svojevremeno jedan od najpopularnijih glumaca na svijetu, a njegovi filmovi redovito su bili hitovi.

Rođen je prije ravno 60 godina, 9. lipnja 1961 u kanadskom Edmontonu, a značajniju karijeru stekao je 1982. godine glumeći u seriji Obiteljske veze (Family Ties).

Veliki je uspjeh postigao i na filmskom platnu glumeći Marty McFlya u filmu  Povratak u budućnost (Back to the Future) redatelja Roberta Zemeckisa iz 1985. godine.

Nakon komičnih uloga u filmovima Mladi vukodlak i Tajna mog uspjeha Fox se želio okušati i u drukčijim ulogama. Stoga je glumio tvorničkog radnika u Svjetlima dana, a potom u filmu Blještava svjetla velikog grada.

Ovaj serijal "ozbiljnih" uloga zaokružio je sagom Prokletnici rata o ratu u Vijetnamu, glumeći zajedno sa Seanom Pennom, a pod redateljskom palicom Briana De Palme. Godine 1989. i 1990. Fox je snimio tri nastavka Povratka u budućnost što je publika oduševljeno pozdravila.

Filmovi "Doc Hollywood", "Za ljubav ili lovu" te "Na teži način" također su bili zapaženi.

Glumio je i u filmu Američki predsjednik, da bi se iz kino dvorana vratio na TV ekrane u seriji Spin City (1996.). Za ovaj korak Fox se odlučio jer je tako mogao više vremena provoditi sa svojom obitelji. Godine 1999. svoj glas je posudio glavnom liku (malom bijelom mišu) u filmskoj adaptaciji djela Stuart Little autora E. B. Whitea.

Krajem te 1999. Fox je objavio da od 1991. godine boluje od Parkinsonove bolesti te da je bio i na operaciji mozga kako bi ublažio podrhtavanje dijelova tijela (koja je jedan od simptoma te bolesti).

Unatoč velikom uspjehu serije Spin City i nagradama koje je ta serija dobila (Emmy i Zlatni globus) Fox je početkom 2000. godine objavio kako napušta seriju (čiji je istovremeno i izvršni producent) kako bi više vremena posvetio obitelji i koncentrirao se na skupljanje novca i širenju saznanja o Parkinsonovoj bolesti.

Iz tog razloga u svibnju 2000. osnovao je zakladu Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research.

Michael J. Fox oženio se glumicom Tracy Pollan (glumila je Ellen, djevojku Alexa Keatona u Obiteljskim vezama) 1988. godine. Imaju jednog sina (Sam) i tri kćeri, blizanke Aquinnah i Schuyler, kao i Esme.

Video: Top 10 Michael J. Fox Performances

Glumac Michael J. Fox imao je samo 29 godina i bio u usponu svoje glumačke karijere kada mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Od tog trenutka njegov život izokrenuo se za 180 stupnjeva, a trenutak kada mu je liječnik potvrdio dijagnozu, opisao je riječima:

''Iskreno, moja prva reakcija bila je: 'Pogriješili ste, znate li vi tko sam ja?' Pomislio sam da je cijela situacija presmiješna i da nema šanse da se događa meni. Dobio sam dijagnozu i prestrašio se. Jednostavno nisam želio povjerovati u istinitost liječnikovih riječi'', rekao je Michael J. Fox jednom prilikom o šoku kojeg je tada doživio.

Inače, ova neurodegenerativna bolest, koja nastaje zbog gubitka ili degeneracije živčanih stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin, svoje simptome 'otkriva' polako, tijekom godina. Isprva su tu tremori, problemi s ravnotežom te krutost ekstremiteta, a s godinama se stanje i pogoršava.

Nažalost, za Parkinsonovu bolest ne postoji lijek, ali postoje razno razni tretmani i lijekovi koji mogu barem malo olakšati život ljudima s Parkinsonom.

Glumac je utjehu tražio u alkoholu.

''Moj odgovor na sve bio je alkohol. Oblijevao sam se alkoholom kako bi bolest nestala. Na kraju je to dovelo i do problema u mom braku, no, srećom, riješili smo to.''

Michael J. Fox neizmjerno zahvaljuje svojoj supruzi što je ostala uz njega u najtežim trenucima.

''Moja supruga je nevjerojatna žena. Njoj sam zahvalan što mi je pomogla da se suočim sa svime, ali i da me izvuče iz mojih pokušaja da bolest riješim alkoholom ili bijesom.''

Vremenom se u potpunosti posvetio svojoj bolesti, ali na način da želi pomoći drugima s istom dijagnozom i pokazati im kako se i s Parkinsonovom bolesti može živjeti dobro.

''Netko mi je jednom rekao kako će jednom napraviti lijek za Parkinsona, i da će to biti zbog mene. To me zaista pogodilo, jer ako se to i dogodi, to je veće priznanje od bilo kojeg filma ili serije'', izjavio je Fox prije tri godine.

Video: Tracy Pollan and Michael J. Fox Reveal Their Secret to a Long Marriage
Kopirati
Drag cursor here to close