Umjetnost

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za suradnju BiH s UNESCO-om Adil Osmanović je ocijenio da je SFF odličan primjer kako kvalitetni projekti iz BiH mogu biti konkurentni na međunarodnom planu
Kultura / Film TV | 30. 05. 2019. u 10:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji, jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF) bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay navodi se kako Festival dijeli vrijednosti UNESCO-a "kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti". 

''Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u južnoj Evropi '', navodi Azoulay. 

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za suradnju BiH s UNESCO-om Adil Osmanović je ocijenio da je SFF odličan primjer kako kvalitetni projekti iz BiH mogu biti konkurentni na međunarodnom planu, te da zbog toga zaslužuje sve pohvale i čestitke. 

Izrazio je uvjerenje da će 25. SFF kvalitetom ne samo povezati ljubitelje filmske umjetnosti, već dati i dodatni doprinos promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur je naveo da u vrijeme održavanja Festivala bilježe rekordan broj turista. Prošle godine bilo je 78.000 turista u augustu, a u prosjeku mjesečno KS posjeti oko 48.000 turista. 

Također je i direktor SFF-a Mirsad Purivatra izrazio zadovoljstvo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. 

''Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture – naglasio je Purivatra'', priopćeno je iz SFF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close