Agape

Još jedna nagrada za film u kojem Bogdan glumi svećenika

Po riječima urednice filma Maje Gregl, s festivalskom temom identiteta žiri je prepoznao film "Agape" kao inovativan i hrabar prikaz kontroverzne teme.
Kultura / Film TV | 19. 02. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Agape'' Branka Schmidta osvojio je ''Nagradu BaNeFF 2019.'' na Balkan festivalu novog filma, koji se osmi put održao u Stockholmu, priopćila je u utorak Hrvatska radiotelevizija, koja je producent filma uz Telefilm.

O nagradama, koja je redatelju i koscenaristu Branku Schmidtu uručena na svečanoj dodjeli 17. veljače, odlučivao je žiri - redateljica i producentica Lena Koppel, multimedijska umjetnica i slikarica Madeleine Hatz, glumica Ludmila A. Thurne, te glumac Cedomir Djordjevic, prenosi Hina.

''Agape je film o božjoj milosti, o ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelom na krivi put. Premda je to sadržajno priča o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika, kojeg crkva degradira, a krizmanici na kraju istuku, film počiva na duboko humanoj i pozitivnoj premisi prema kojoj se čovjek ima suočiti sa sobom da bi spoznao ljubav veću od svih zemaljskih, onu božju'', stoji u priopćenju.

Po riječima urednice filma Maje Gregl, s festivalskom temom identiteta žiri je prepoznao film "Agape" kao inovativan i hrabar prikaz kontroverzne teme.

Glavni glumac Goran Bogdan za ulogu svećenika dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, a na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskom gradu Lecceu proglašen je najboljim europskim glumcem. Također je dobitnik nagrada Zlatni studio i Večernjakove ruže.

Film je na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za montažu.

U filmu glume još Pavle Čemerikić, Denis Murić, Daria Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Ivana Gulin, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina.

Uz redatelja scenaristi su Ivo Balenović, Zrinka Matijević Veličan i Sandra Antolić.

Cilj Balkan festivala novog filma jest upoznati Šveđane s filmovima iz zapadne i jugoistočne regije, a na istom festivalu 2014. su nagrađeni kao najbolji redatelj Branko Schmidt i najbolji film festivala njegov "Ljudožder vegetarijanac".

Kopirati
Drag cursor here to close