69. Berlinale

Još jedan film bh. scenaristice Elme Tataragić u Berlinu

Film je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducent filma je Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.
Kultura / Film TV | 22. 01. 2019. u 09:39 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija ŠAVOVI u režiji Miroslava Terzića bit će prikazana u programu Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale. Film je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducent filma je Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

Film ŠAVOVI bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Na filmu su redatelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli surađivati prije 6 godine, a u međuvremenu film je podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Film je odabran u službenu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovinjih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, eksplicitno feminističko, eksplicitno političko - i istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija - uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u suvremenoj kinematografiji. Program predstavlja mlade, uzbudljive talente iz cijelog svijeta, ali i otkriva najnovije radove renomiranih filmskih autora.

Kopirati
Drag cursor here to close