Berlin

Jasmila Žbanić proglašena najboljom europskom redateljicom

''Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Europi danas, nakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove svojih obitelji''.
Kultura / Film TV | 11. 12. 2021. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europske filmske nagrade dodjeljuju se večeras u Berlinu.

Film "Quo vadis, Aida?" natječe za najbolji "Europski film 2021", redateljica Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenarij, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu.

Jasmila Žbanić proglašena je najboljom redateljicom u kategoriji "Europski redatelj 2021" za "Quo vadis, Aida?".

''Ova istinita bolna priča o događajima, masakru u Srebrenici. Na bh. premijeri filma pozvala je samo ljude rođene nakon rata koji su pokazali otvorenost koji možda drugima fali. Nadamo se da će i nama'', ovim riječima najavljen je film.

Oduševljena Žbanić zahvalila se svima.

''Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Europi danas, nakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove svojih obitelji. One se još uvijek zajedno zalažu za život. Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali mi je ostavila ocean ljubavi. Taj ocean me štiti i zbog njega ustrajavam. Hvala kćerki koja me inspirira da budem odgovornija zbog njene generacije sa željama da naprave bolju Europu od ove koju imamo sada. Zahvaljujem se Jasni Đuričić, i svim glumcima, jer redatelji nisu ništa bez tog talenta cijele ekipe koja je svoje srce uložila u film. I na kraju, ali ne i manje bitno, zahvaljujem se Damiru Ibrahimoviću, producentu. Prvo smo se zaljubili jedno u drugo prije nekih 30 godina kao studenti, ali smo našli filmove kao platformu da izrazimo sebe, da podijelimo svoju ljubav s vama. Hvala vam mnogo'', kazala je Žbanić.

Žbanić snima seriju za HBO u Kanadi, ali je zbog dodjele Evropskih filmskih nagrada došla u Sarajevo, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close