čestitao tanoviću

Inzko: Građani Bosne i Hercegovine su njen najbolji resurs

Kultura / Film TV | 23. 02. 2016. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je Danisu Tanoviću čiji je film "Smrt u Sarajevu" nagrađen Srebrnim medvjedom – Velikom nagradom žirija 66. filmskog festivala u Berlinu. To je drugi put u vrlo kratkom vremenu da je Tanović osvojio nagradu u Berlinu.

Neiscrpan izvor talenata

''Bosna i Hercegovina je neiscrpan izvor talenata. Kao što često imam običaj reći, građani ove zemlje su njen najbolji resurs, a umjetnost i kultura su vjerojatno najbolji izvor takvog talenta u BiH. Zajedno sa sportašima, bosanskohercegovački redatelji i filmski radnici su najbolji veleposlanici ove zemlje. Filmska industrija u BiH je odavno na europskom nivou u smislu kvaliteta i nadam se da će i ostatak zemlje, posebno politika, slijediti ovaj primjer kako se budu pojavljivale nove šanse u okviru reformskog programa i procesa koji proizlazi iz podnošenja aplikacije za članstvo u EU '', rekao je visoki predstavnik.

Vijesti o osvojenom Srebrnom medvjedu prenijeli su mediji širom svijeta i na taj način još jednom potvrdili dobro poznatu činjenicu: Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva po kvalitetu svojih ljudi.

Povećati proračune za kulturu obrazovanje i sport

''Spomenut ću samo nekoliko: Aida Hadžialić, ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske, koja za nekoliko dana dolazi u posjetu BiH, Adnan Ćatić koji je prije nekoliko dana postao svjetski boksački šampion, kadetska košarkaška reprezentacija koja je prvak Europe, ili Ervin Sejdić, kojega je ovih dana predsjednik SAD-a Barack Obama uvrstio među 100 najperspektivnijih mladih naučnika. Oni su, uz znanstvenike, sportaše i predstavnike iz oblasti kulture, ponos ove zemlje. Proračuni za obrazovanje, sport i kulturu moraju se povećati da bi što više talentiranih mladih Bosanaca i Hercegovaca moglo stupiti na svjetsku scenu i pokazati svoje potencijale. Oni su osnova za nadu i optimizam'', naveo je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close