Svađa na bh 'sceni'

Imamović traži smjenu Hadžihafizbegovića, Hadžihafizbegović najavio tužbu

Zavatrilo na kinematografskoj sceni
Kultura / Film TV | 29. 04. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redatelj Ahmed Imamović zatražio je službeno od Vlade Federacije BiH da smijeni Emira Hadžihafizbegovića s mjesta člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH, piše Raport.ba.

U zahtjevu koji je uputio Vladi FBiH navodi da Hadžihafizbegović ne ispunjava uvjete za ovu poziciju.

Uvjeti i politička stranka

Nakon toga redatelj se sa sličnim zahtjevom obratio Vladi Kantona Sarajevo, odnosno resornom ministru Samiru Avdiću.

Kako tvrdi Imamović, on je obmanuo Vladu Kantona u čijem je natječaju jedan od uvjeta za izbor bio "da kandidat nije na funkciji u političkoj stranci".

Imamović ističe da je Hadžihafizbegović "u vrijeme imenovanja, pa sve do danas, bio na (visokoj) funkciji u političkoj stranci, i to na funkciji člana Predsjedništva političke stranke SDA... to je očigledno i sasvim jasno da njegovo imenovanje na poziciju direktora Javne ustanove 'Kamerni teatar 55' nije zakonito".

''Iz navedenog sasvim jasno proizilazi da je imenovani dao lažnu izjavu, odnosno lažni dokaz o ispunjavanju gore navedenog eliminatornog uvjeta za imenovanje, odnosno izradio izjavu sadržaja za kojeg je znao da nije istinit, te onda kod nadležnog organa ishodio ovjeru izjave tako neistinitog sadržaja i njom se onda poslužio kao dokazom u pravnom prometu'', naveo je Imamović.

Krivična prijava

Emir Hadžihafizbegović, nakon toga je s maila Kamernog teatra 55 poslao medijima kako će podnijeti krivičnu prijavu protiv Imamovića.

''U povodu iznesenih laži koje u medije plasira građanin Ahmed Imamović, obavještavam javnost da sam protiv istog podnio krivičnu prijavu putem svog advokata na opštinskom sudu u Sarajevu'', kaže Hadžihafizbegović dodajući da su neistine koje iznosi Imamović nemaju nikakve veze s njegovim članstvom u upravnom odboru Fondacije za kinematografiju

''Ja nemam nikakvu političku funkciju, osim što sam član jednog od organa stranke SDA, i stoga nisam u sukobu interesa kao član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Svoje laži i klevete građanin Imamović morat će dokazati na sudu'', poručio je Hadžihafizbegović.

Ministarstvo kulture i sporta: Nismo nadležni

Povodom upita Ahmeda Imamovića vezano za osporavanje članstva Emira Hafizbegovića u Upravnom odboru Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Upravni odbor Fondacije je proslijedio upit Federalnom ministarstvu kulture i sporta po ovom pitanju.

Na isti je stigao odgovor da Federalno ministarstvo kulture i sporta nema u svojoj nadležnosti preispitivanje vjerodostojnosti uredno potpisanih i ovjerenih dokumenata koji se dostavljanju uz prijavu na javni oglas za izbor i imenovanje Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju .

Naime, nakon provedene Konkursne procedure od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, gospodin Emir Hadžihafizbegović je imenovan Odlukom Vlade
Federacije BiH br. 1188/20 od 03.12.2020. godine za člana Upravog odbora Fondacije za kinematografiju, te istu funkciju legitimno vrši i obnaša i danas.

U prilogu ove informacije je i zvanični dopis i odgovor Federalnog ministarstva kulture i sporta pristigao u Fondaciju 16.04.2021.godine.

Kopirati
Drag cursor here to close