Čuva filmove

Iako čuva filmsko blago, Kinoteci BiH još nije riješen status

Kultura / Film TV | 29. 10. 2017. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinoteka Bosne i Hercegovine baštini vrijednu filmsku građu koja trajno čuva neka od najvećih dostignuća sedme umjetnosti u našoj zemlji i svijetu.

''Ovdje se čuva građa od prije 50-60 godina. Trenutno se u Kinoteci BiH nalazi preko dva milijuna filmske trake, oko 1.500 naslova, i 60.000 plakata, koji su sačuvani od uništenja i propadanja'', navodi za Federalnu.ba uposlenik Kinoteke BiH Asim Muftić.

Iako živimo u vremenu digitalne tehnologije, Muftić objašnjava da to ne umanjuje vrijednost i značaj filmskih zapisa na filmskim trakama. ''Gledatelji mogu vidjeti kopije filmova u filmskim kutijama. To su 35-milimetarski filmovi, što je jedna od najčešćih i najotpornijih traka za arhiviranje. Digitalni zapis jeste lako prenosiv, ali ima relativno mali vijek trajanja.''

Mada smo teritorijalno mala država, u sedmoj umjetnosti smo postigli izuzetne rezultate koji su dali doprinos razvoju svjetske kinematografije. Neophodno je ulagati u institucije koje nastoje bogatu filmsku povijest naše zemlje sačuvati za nove generacije.

O baštini Kinoteke BiH u Federaciji plus govorila je njena direktorica Devleta Filipović.

Kopirati
Drag cursor here to close