Roman Leljak

''Huda jama'' u četvrtak u Mostaru, u petak u Potocima

Kultura / Film TV | 09. 02. 2017. u 10:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film slovenskog autora Romana Leljaka “Huda jama - strogo čuvana tajna” bit će prikazan večeras u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 19 sati.

Film možete pogledati i u petak s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Samostana časnih sestara u mostarskom naselju Potoci.

Film je snimljen prema predlošku istoimene knjige Romana Leljaka i govori o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koje su bez suđenja zvjerski mučili i pogubili komunisti 1945. godine, nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama. U sklopu rudnika je Barbarin rov u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica.

Slovenski publicist Roman Leljak u knjizi “Huda jama – strogo čuvana tajna” iz 2015. godine iznosi pretpostavku da se u dubljim dijelovima rudnika nalazi još 2300 tijela žrtava: pronađenih 726 tijela nađeni su u 15 metara rudnika najbližih površini. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstava.

Organizatori mostarske projekcije filma su Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat i Odjel za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, te Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače.

Kopirati
Drag cursor here to close